Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος «Ολυμπιακή Ημέρα»

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα, Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο γιορτάζεται στις πέντε ηπείρους η «Ολυμπιακή Ημέρα», την οποία όρισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον αθλητισμό, στο ολυμπιακό πνεύμα που γεννήθηκε στη χώρα μας. Οι Ολυμπιακές Επιτροπές όλων των χωρών διοργανώνουν κάθε χρόνο αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, άνθρωποι όλων των ηλικιών και απ΄ άκρη σε άκρη του πλανήτη γιορτάζουν και δραστηριοποιούνται ενεργά στο να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά για την ανάδειξη του Ολυμπιακού Ιδεώδους και των Ολυμπιακών αξιών.
Το 1947, κατά τη διάρκεια της 41ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Στοκχόλμη, o γιατρός Γκρος, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Τσεχοσλοβακία, έκανε μια πρόταση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας, ως ημέρας προώθησης της Ολυμπιακής ιδέας. Η πρόταση του  εγκρίθηκε μερικούς μήνες αργότερα στην 42η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Σεντ Μόριτζ τον Ιανουάριο του 1948.
 Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ανέλαβαν τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και κλήθηκαν να επιλέξουν μια ημερομηνία μεταξύ 17 και 24 Ιουνίου. γιορτάζοντας έτσι την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Σορβόννη του Παρισιού, στις 23 Ιουνίου 1894, όπου ο Πιερ ντε Κουμπερτέν αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, η πρώτη Ολυμπιακή Ημέρα γιορτάστηκε στις 23 Ιουνίου 1948. Οι πρώτες χώρες που γιόρτασαν την ημέρα αυτή ήταν η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Ελβετία, η  Μεγάλη Βρετανία, η Ουρουγουάη,  η Βενεζουέλα και το Βέλγιο. Στη συνέχεια το 1978, με την έκδοση του «Ολυμπιακού Χάρτη», η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρότρυνε όλες τις επιτροπές να διοργανώσουν εκδηλώσεις και να προωθήσουν το Ολυμπιακό Πνεύμα την ημέρα αυτή.  
Μία από τις πιο γνωστές δραστηριότητες είναι το «Olympic Day Run», η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1987 και οργανώθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή  για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. Σήμερα, η Ολυμπιακή Ημέρα έχει εξελιχθεί σε περισσότερα από ένα τρέξιμο ή απλώς ένα αθλητικό γεγονός. Με βάση τη βασική ιδέα, η οποία είναι «Κινηθείτε, μάθετε, ανακαλύψτε – Μαζί για έναν καλύτερο κόσμο», οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές αναπτύσσουν αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλους – ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνικό υπόβαθρο ή αθλητικές ικανότητες. Ορισμένες χώρες μάλιστα, έχουν ενσωματώσει το γεγονός αυτό στα σχολικά προγράμματα σπουδών και τα τελευταία χρόνια, πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμα τους με συναυλίες, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, κάνοντας τη μέρα αυτή να μοιάζει γιορτή αθλητισμού. Οι πρόσφατες δραστηριότητες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περιλαμβάνουν επίσης, συναντήσεις για παιδιά και νέους με κορυφαίους αθλητές και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των νέων ιστοσελίδων κατευθύνουν  και παροτρύνουν τους ανθρώπους σε προγράμματα στη γειτονιά τους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βοήθησε τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να αυξήσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων και να αισθάνονται κομμάτι του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας.
Στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, υπάρχουν εκθέσεις και μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με την περιγραφή του ΥΠΠΟΑ, το μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από 400 εκθέματα, που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. και παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από την Ολυμπία. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των άλλων πανελλήνιων εορτών (το Πύθιο στους Δελφούς, τη Νεμέα στο ιερό του Διός στη Νεμέα και τους Ισθμιακούς Αγώνες στο ιερό του Ποσειδώνα κοντά στην Κόρινθο).
Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι τα χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες παραστάσεις αθλητικών αγώνων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωικής και μυκηναϊκής τέχνης, χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων προερχόμενων από την Ολυμπία. Επίσης, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι αθλητές. Επίσης διάφορα μικρά χάλκινα ειδώλια αθλητών και πολλά αγγεία και αγγεία διακοσμημένα με σκηνές αθλητικών παραστάσεων. Στο υπόγειο  του μουσείου, σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία  οι επισκέπτες ενημερώνονται για τους Αγώνες στην αρχαιότητα μέσω πολυμεσικών εφαρμογών. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία έχει στόχο τη δημιουργία στον ίδιο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενός Ερευνητικού Κέντρου Προβληματισμού και Τεκμηρίωσης σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Επίσης, ένα νέο, σύγχρονο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων άνοιξε τις πύλες του στην Αθήνα, όπου παρουσιάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. «Μέσα από μια πλούσια έκθεση φυσικών, ψηφιακών και διαδραστικών εκθεμάτων, το Μουσείο εξιστορεί την πορεία του Ολυμπιακού Κινήματος, από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες λαμπερές διοργανώσεις», απόσπασμα από την περιγραφή του εκθεσιακού σκεπτικού του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας. Μέσα από ένα σύγχρονο τρόπο προσέγγισης, μας καλεί να το επισκεφθούμε και να ζήσουμε τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων.  

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...