Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Νώε ενώπιον Θεού και ανθρώπων

Ο Κύριος φανερώθηκε στον Νώε και του είπε:

Σε ένα χρόνο θα ρίξω μεγάλη βροχή και θα σκεπάσω ολόκληρη τη γη με νερό καταστρέφοντας το πάντα. Αλλά θέλω εσύ να σώσεις τους δίκαιους και ευσεβείς ανθρώπους και δύο ζώα από κάθε είδος. Σε προστάζω λοιπόν να χτίσεις μια Κιβωτό. Και του παρέδωσε τα σχέδια για την Κιβωτό.

Με φόβο Κυρίου ο Νώε παίρνει τα σχέδια και συμφωνεί να φτιάξει την Κιβωτό.

- Θυμήσου όμως, είπε ο Κύριος. Πρέπει να έχεις τελειώσει την Κιβωτό και να έχεις μαζέψει όλα τα ζώα σε έναν χρόνο από τώρα…

Πέντε μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα μια τεράστια καταιγίδα, να αγριεύουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Γης και κεραυνοί να σκεπάζουν τον κατάμαυρο ουρανό. Ο Θεός από ψηλά κοιτάζει τι γίνεται και παίρνει το μάτι του τον Νώε να κάθεται στην αυλή του και να κλαίει.  

- Νώε!! ανακράζει. Πού είναι η Κιβωτός;

- Συγχώρεσέ με Κύριε, παρακαλά ταπεινά ο Νώε. Έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά συνάντησα πολύ μεγάλα, μέχρι και αξεπέραστα εμπόδια:

- Πρώτα-πρώτα και όπως οι τεχνικοί μου ανέφεραν, ο κανονισμός μια μέρα μετά τη συμφωνία μας άλλαξε για τέταρτη φορά με αποτέλεσμα τα σχέδια που μου έδωσες να μην εφαρμόζονται. Χρειάστηκε να προσλάβω Ναυπηγό και Μηχανικούς να ξαναγίνουν τα σχέδια από την αρχή. Με όλες τις μελέτες που λένε οι κανονισμοί.

Αρχιτεκτονικά με  μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία όπως εγώ. Στατικά / Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις / Ενεργειακή απόδοση / Προγραμματισμός έργου / Υδραυλικές εγκαταστάσεις και αποχέτευση. Επίσης μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας θεωρημένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και μελέτη καυσίμου, αλλά χωρίς χρήση φυσικού αερίου για ευνόητους λόγους.

- Υπεύθυνες δηλώσεις των Μηχανικών και του Ναυπηγού ότι οι μελέτες, τα σχέδια και τεχνικές εκθέσεις συντάχθηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν. Τι να τις κάνουν όλες αυτές τις Υπεύθυνες Δηλώσεις; Δεν ξέρω ειλικρινά. Σκέφτομαι ότι μάλλον τις ζητάνε για να αποφεύγουν οι αρμόδιοι Υπάλληλοι τις ευθύνες των ελέγχων.    

- Μετά βρέθηκα σε διαμάχη με το Λιμενικό για το αν χρειαζόταν η Κιβωτός, βάρκες και σωσίβια. Στη συνέχεια μου έκανε καταγγελία ο γείτονάς μου, επειδή παραβίαζα λέει τους όρους δόμησης χτίζοντας την Κιβωτό στην αυλή μου και έτσι απαιτήθηκε άδεια και από την Πολεοδομία. Εκεί τα πράγματα στην αρχή ήταν εύκολα αφού είχαν συνταχθεί οι όπως παραπάνω ανέφερα μελέτες. Όμως και κυρίως επειδή η αρχιτεκτονική μελέτη της κιβωτού διαφοροποιείται από την τυπολογία των κατασκευών που με ειδικές διατάξεις ισχύουν στην περιοχή, μου επιβλήθηκε να έχουμε και τη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προσκομίσαμε εκεί όλα τα δικαιολογητικά.

Μετά από πολλές συζητήσεις και αφού διορθώσαμε όπως μας έλεγαν τις παραπάνω μελέτες, εξέδωσαν τη γνώμη τους. Όμως επειδή το έργο υπάγεται στην περίπτωση (ε) του άρθρου 21 μας παρέπεμψαν και στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). Εδώ το λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι έχουμε πραγματικά «κολλήσει». Ταυτόχρονα γνωρίζεις Κύριε ότι η Κιβωτός είναι έργο ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών επιλογών που συσχετίζονται με τις αρμοδιότητες του παλιού Σ.Χ.Ο.Π. και νυν ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. στο οποίο επίσης μας παρέπεμψαν. Και εδώ δυστυχώς πρέπει να Σε ενημερώσω ότι η απόφαση εκκρεμεί. Ας ελπίζω τουλάχιστον να αποφύγουμε την παραπομπή, λόγω της κλίμακας του έργου, στο Κεντρικό Συμβούλιο το φοβερό και τρομερό ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.

- Παράλληλα είχα σοβαρά προβλήματα δομικών υλικών. Έπρεπε να βρω την κύρια ύλη που είναι τα ξύλα και από το δασαρχείο μου είπαν ότι υπήρχε απαγόρευση για την προστασία τις πιτσιλωτής κουκουβάγιας. Τελικά κατάφερα να πείσω την Υπηρεσία Προστασίας Δασών πως στην πραγματικότητα χρειαζόμουν την ξυλεία για να σώσω τις κουκουβάγιες. Όμως η Εταιρεία Προστασίας Ζώων δε με άφηνε να πιάσω κουκουβάγιες. Μετά οι ξυλουργοί κατέβηκαν σε απεργία, αλλά κατάφερα να έρθω σε συμφωνία με το Σωματείο τους. Τώρα έχω 21 ξυλουργούς να δουλεύουν στην Κιβωτό, αλλά δεν έχω κουκουβάγιες. Επίσης έπρεπε να βρω κατάλληλο οπλισμό από χάλυβα για την ασφαλή συνδεσμολογία των μαδεριών όπως και τις ειδικές ηλώσεις. Η χαλυβουργική υπολειτουργεί και συνέφερε σε κάθε περίπτωση να φέρω τον οπλισμό από τη Βουλγαρία.  

- Όταν άρχισα να μαζεύω τα υπόλοιπα ζώα μου έκανε μήνυση μια ομάδα ακτιβιστών, γιατί θα έπαιρνα μόνο δύο από κάθε είδος. Παράλληλα έχουμε σοβαρό θέμα και με τους μετανάστες. Οι Μ.Κ.Ο. επιμένουν ότι είναι διαφορετική περίπτωση ανθρώπων και ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μπουν με ιδιαίτερους όρους στην Κιβωτό έστω και χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Έστω και εάν δεν πιστεύουν σε Εσένα. Και απειλούν ότι θα με καταγγείλουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σαν τον απάνθρωπο που λέει ότι θέλει να σώσει τα ζώα και τους ανθρώπους αλλά τους αφήνει στην τύχη τους.      

- Όταν πρωτόδικα ξεμπέρδεψα και με την παραπάνω μήνυση με ενημέρωσαν από το Υπουργείο του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι δε γινόταν να συνεχιστούν οι εργασίες, αν δεν καταθέσω ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και κυρίως σε ότι αφορά τις ευαίσθητες παραμέτρους των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη λόγω του επαπειλούμενου κατακλυσμού. Δεν τους άρεσε βέβαια σε καμιά περίπτωση η ιδέα ότι αυτοί δεν έχουν αρμοδιότητα για τις αποφάσεις του Δημιουργού του Σύμπαντος.

- Στη συνέχεια η Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής άμυνας και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφέρειας που ανήκω λόγω διαμονής, απαίτησαν τη σύνταξη πλήρους υδραυλικής μελέτης με τον υπολογισμό της συμπεριφοράς των νερών ώστε να φθάσουμε σε προσομοιωμένη χαρτογράφηση της προτεινόμενης ροής των υδάτων του κατακλυσμού. Εγώ τους απάντησα μάλλον εύκολα και τους έστειλα μία υδρόγειο σφαίρα.

- Αυτές τις μέρες προσπαθώ να λύσω ένα ζήτημα με την Επιτροπή Ισότητας, που λένε ότι κάνω διακρίσεις επειδή δεν θα πάρω άτομα που δεν πιστεύουν σε Εσένα, Κύριε.

- Μου έστειλαν επιπλέον και αυτή την ειδοποίηση με δικαστικό επιμελητή  ότι οφείλω φόρο και πρόστιμο επειδή δεν δήλωσα την Κιβωτό ως σκάφος αναψυχής. Μάλιστα αυτές τις μέρες Εφορία και ΑΑΔΕ, έχουν παγώσει τις καταθέσεις μου στην Τράπεζα επειδή πιστεύουν ότι κατασκευάζω την Κιβωτό για να φύγω από τη χώρα ώστε να μην πληρώσω τους φόρους και τα πρόστιμα.

- Και ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν ο Κατακλυσμός είναι αντισυνταγματικός, αφού πρόκειται για θρησκευτική πράξη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να στείλουν το φάκελο και ο εισηγητής παρά το γεγονός ότι έχει διασφαλισθεί η θετική του, υπέρ των απόψεών Σου γνώμη, δε μπορεί να υπογράψει και να στείλει την εισήγησή του. Πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσω για τουλάχιστον  στα επόμενα 5 έως 6 χρόνια….    
Και τότε αρχίζει να καθαρίζει ο ουρανός, να λάμπει και πάλι ο ήλιος και να ηρεμούν οι θάλασσες. Ο Νώε κοίταξε τον Θεό με ελπίδα.

- Κύριε, αυτό σημαίνει ότι δεν θα τα καταστρέψεις όλα;   

Και ο Θεός απάντησε:

- Μπα, δε βαριέσαι. Ας το κάνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.


ΗΛΙΑΣ  ΝΕΛΛΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Σ. ΡΟΒΟΛΙΑΡΙΤΩΝ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

    

randomness