Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Όλα είναι επικοινωνία;

 Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής

 

Η Διοίκηση και ιδίως η Δημόσια Διοίκηση είναι πλέον μια εξαιρετικά πολύπλοκη, πολυεπίπεδη και λεπτοφυής διαδικασία. Οι απαιτήσεις της είναι τόσες πολλές που οφείλει, νομίζω, να αντιμετωπίζεται ως ένα Λειτούργημα που χρειάζεται εξαιρετικές τεχνοκρατικές ικανότητες. Χρειάζεται καθημερινή ανάλυση, οικονομοτεχνική, κοινωνική, ανθρωπιστική και Κόστους- Οφέλους.
Ως εκ των ανωτέρω, όταν οι Πολίτες μας εμπιστεύονται ή θέλουν να μας εμπιστευτούν ένα Δημόσιο Λειτούργημα, οφείλουμε να μην καταναλώνουμε την εμπιστοσύνη τους σε Δημόσιες Σχέσεις, φωτογραφικά ενσταντανέ και σκηνοθετημένα stories. Η μετατροπή των Δημόσιων Λειτουργημάτων σε φωτορομάντζα υπό το δόγμα ότι δήθεν "όλα είναι επικοινωνία" δεν είναι μόνο ανώφελη. Είναι επικίνδυνη. Και αυτό διότι καταναλώνει χρόνο, σκέψη και δημόσιους πόρους για μια επιδερμική "αντιμετώπιση" των ζητημάτων.
Όμως κι εμείς, οι απλοί Πολίτες, όταν βλέπουμε τέτοιου είδους επικοινωνιακές προσεγγίσεις, οφείλουμε τάχιστα να απομακρυνόμαστε. Όχι μόνο διότι είναι επικίνδυνες για τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και διότι μας υποτιμούν ως κοινωνικές οντότητες, αφού μας βλέπουν ως απλοϊκούς καταναλωτές εικόνων, ανίκανους να εισέλθουμε στην ουσία των πραγμάτων.
Η προσέγγιση, λοιπόν, "όλα είναι επικοινωνία" είναι ατελέσφορη, επικίνδυνη και υποτιμητική για τους Πολίτες.
Είμαι βέβαιος, ότι ο σύγχρονος Πολίτης έχει αντιληφθεί τη ματαιότητα της επικοινωνιακής προσέγγισης, όπως αποδεικνύουν τα σχόλιά του κάτω από τα στημένα φωτογραφικά ενσταντανέ απλοϊκών "επικοινωνιολόγων". Για πολλοστή φορά, η κοινωνία δείχνει πιο ώριμη από τις
(ο Θεός να τις κάνει) ψευδο -ελίτ της.

    

 

randomness