Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρόωρες εκλογές: Ο Μητσοτάκης το ξέρει; (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δεν ξέρω αν μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, όπως γράφεται καθημερινά στις εφημερίδες την τελευταία εβδομάδα. Ίσως εμείς να εστιάζουμε περισσότερο στα προβλήματα της αύξησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας και να μας διαφεύγει η προεκλογική προετοιμασία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντως με την σεναριολογία που αναπτύσσεται και την οποία διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδα και σε παραπολιτικές στήλες των πανελλαδικών εφημερίδων και την οποία, δεν σας κρύβουμε, παρακολουθούμε με έκδηλο ενδιαφέρον, όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και οι τελευταίες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού... μυρίζουν πρόωρες εκλογές. Διαπιστώνουμε όμως πως εκεί που διαφωνούν οι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες των πρόωρων εκλογών, είναι η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Οι περισσότεροι τοποθετούν το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο και τους μήνες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Άλλοι βλέπουν να στήνονται κάλπες το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2022 και άλλοι, πιο ενημερωμένοι ίσως, για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2022.

Ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές έχουν αρχίσει να δίνουν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το Γιόγιακα, ήρθε χθες και ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος να μιλήσει για εκλογές στις 2 Οκτωβρίου. Ερώτημα: Ο Μητσοτάκης το ξέρει ή περιμένει τους βουλευτές να τον ενημερώσουν ;

Φυσικά δεν θα τα χαλάσουμε, αν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Εκείνο όμως που εκπλήσσει είναι η σιγουριά με την οποία μιλούν δημοσιογράφοι, αναλυτές, αλλά και αρκετοί βουλευτές για τις πρόωρες εκλογές. Δεν τις θεωρούν πιθανές αλλά βέβαιες. Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι τα ίδια ακούγαμε και την περασμένη άνοιξη με αφορμή τα συνέδρια των κομμάτων. Και τότε βροχή έπεφταν οι προβλέψεις για πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό κι εμείς δεν παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά αυτά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές. Και ξέρετε γιατί ;

Δύο χρόνια τώρα τα ίδια πράγματα λέγονται και γράφονται. Οι ίδιες προβλέψεις γίνονταν. Και στο τέλος ο πρωθυπουργός με μια γνωστή δήλωσή του “θα εξαντλήσω την τετραετία”, διέψευδε όλη αυτή τη σεναριολογία.

Από την Άνοιξη του 2020 είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Τότε κάποιοι μας έλεγαν να βγάλουμε τα εκλογικά μας βιβλιάρια γιατί οι εκλογές θα γίνονταν στις αρχές του καλοκαιριού. Λίγο αργότερα μας έλεγαν ότι θα γίνουν αρχές του Φθινοπώρου και όταν ήρθε ο χειμώνας μας έλεγαν ότι θα γίνουν την Άνοιξη του 2021. Ήρθε και πέρασε και η Άνοιξη του 2021, πέρασε το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2021, μπήκαμε αισίως και στο 2022 και ξανά μανά το ίδιο τροπάριο.

Θα θελήσει να αιφνιδιάσει ο Μητσοτάκης με εκλογές την άνοιξη του 2022 μας έλεγαν οι... μυημένοι στα πολιτικά παρασκήνια. Διαψεύστηκαν παταγωδώς αλλά μυαλό δεν έβαλαν. Τώρα μας λένε να ετοιμάζουμε και πάλι τα εκλογικά μας βιβλιάρια γιατί εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2022. Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο τύπο, τότε έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός “να αποδράσει”!
Συστήνουμε στους διάφορους σεναριολόγους να συνεχίσουν την σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών.

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως από τις πολλές προβλέψεις που κάνουν, τι διάολο, κάποια στιγμή θα πέσουν μέσα !

Επίσης συστήνουμε στους αγχωμένους βουλευτές της ΝΔ να συνεχίσουν να πιέζουν τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ποτέ δεν ξέρεις. Από τις πολλές δεήσεις μπορεί να λυγίσει. Άνθρωπος είναι κι αυτός !

Χωρίς να θέλουμε να στεναχωρήσουμε τους ανθρώπους που ποντάρουν όλα τα ... λεφτά τους (την αξιοπιστία τους, εννοώ) στις πρόωρες εκλογές, ακούσαμε αυτές τις ημέρες και μια σοβαρή επιχειρηματολογία για το λόγο που αποκλείεται ο Μητσοτάκης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ως ένθερμος υποστηρικτής των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, δεν θα θελήσει να διαλύσει τη δική του αυτοδύναμη κυβέρνηση των 158 βουλευτικών εδρών πριν την ώρα της και να στήσει πρόωρες κάλπες, θυσιάζοντας την πολιτική σταθερότητα που απολαμβάνει σήμερα η χώρα, στο βωμό της απλής αναλογικής και της πολιτικής αστάθειας, αναζητώντας να φτιάξει μια κυβέρνηση με μικρότερη αυτοδυναμία και ενδεχομένως σε συνεργασία και με ένα άλλο κόμμα ; Τρελός είναι ;

Χρήστος Αλεξανδρής

    

 

randomness