Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σε γόνιμα χωράφια αντί για δημητριακά σπέρνουμε φωτοβολταϊκά

Γράφει ο Αθ. Δ. Γκίκας,

Μαθηματικός

 

 Κάθε μέρα που περνά μια νέα συστοιχία φωτοβολταϊκών καλύπτει γόνιμη γη στην κοιλάδα του Σπερχειού, στέλνοντας έναν αγρότη στο καφενείο ν’ αναπαύεται και να εισπράττει αυτό που πληρώνουμε όλοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Ασφαλώς και αυτές τις έχουμε ανάγκη. Το καλά οργανωμένο Κράτος πρέπει να είναι εκείνο το οποίο θα καθορίζει που πρέπει να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά.

Πάρτε παράδειγμα το Ισραήλ . ένα Ιορδάνη ποταμό έχουν και λίγη γη, αλλά παράγουν τα πάντα. Στις πλαγιές τοποθετούν τους οικισμούς και τα φωτοβολταϊκά τους.

Άγονες πλαγιές, βράχια και βραχονησίδες έχουμε πάμπολλες, σχέδιο σωστό απαιτείται. Πάρτε ως παράδειγμα τις πλαγιές της «Όθρυς» τουλάχιστον στο κομμάτι της μεταξύ Λιανοκλαδίου – Μακρακώμης. Έχει μόνο χαμηλή βλάστηση και έναν εξαιρετικό νότιο προσανατολισμό που το «δέρνει» ο ήλιος από την ανατολή του μέχρι τη δύση.

Εκεί θα πρέπει να δίνονται οι άδειες εγκατάστασης και όχι σε γόνιμες εκτάσεις. Πολλαπλασιάστε κάθε στρέμμα εύφορης γης επί 1.500kg καλαμπόκι και θα συμπεράνετε ότι οι κτηνοτρόφοι μας δεν θα είχαν πρόβλημα.

Διάβασα πρόσφατα στο «Λ.Τ.» ότι ο Δήμος Μακρακώμης σχεδιάζει φωτοβολταϊκό πάρκο. Αν το εγκαταστήσει και αυτός στην κοιλάδα του Σπερχειού θα στείλει στον καφενέ αγρότες για να συμπληρώσουν την ομάδα της «πρέφας» !

Ταξιδεύοντας από Αθήνα προς Λαμία αμέσως μετά το Κάστρο και δεξιά μου, σε έναν βραχώδη λόφο είδα εκατοντάδες φωτοβολταϊκά.

Καλή απόφαση που θα πρέπει να βρει μιμητές.

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων