Τα αγροτικά μπλόκα και το πάρτι της διαφθοράς !
Χρήστος Αλεξανδρής
Αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάτι. Δεν ξύπνησαν ένα πρωί οι αγρότες, δεν είχαν τι να κάνουν και βγήκαν στο δρόμο με τα τρακτέρ για να διαμαρτυρηθούν. Έτσι χωρίς λόγο και χωρίς να έχουν σοβαρά προβλήματα. Τρελοί είναι οι άνθρωποι ; Η κυβέρνηση δεν διέγνωσε έγκαιρα την μπόρα που ερχόταν. Άφησε το χρόνο να κυλήσει χωρίς να πάρει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έστω και πυροσβεστικά και σήμερα τρέχει πίσω από τα μπλόκα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς θα μπορούσε να εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει. Το καζάνι έβραζε από καιρό στην Περιφέρεια και απορούμε πως δεν το είχαν αντιληφθεί αυτό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες. Σήμερα η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες σε διάλογο. Δεν απαντά όμως στο ερώτημα των αγροτών γιατί δεν μπόρεσε να λύσει κανένα πρόβλημα και να ικανοποιήσει κανένα αίτημα τους προηγούμενες μήνες πριν αναγκαστούν οι αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Τι ήταν αυτό που εμπόδιζε την κυβέρνηση και τους υπουργούς της να συζητήσει με ειλικρίνεια και αξιοπιστία με τους εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων τα ζητήματα που απασχολούσαν τους δύο αυτούς κλάδους. Τα προβλήματα στον γεωργικό και κτηνοτροφικό κλάδο δεν προέκυψαν ξαφνικά Ήταν σε όλους γνωστά Όμως όταν προσπαθείς να τα διαχειριστείς εντελώς επιφανειακά, με όρους επικοινωνίας, τότε ο διάλογος καθίσταται προσχηματικός και ως εκ τούτου ανειλικρινής. Και αυτό αποδεικνύεται από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί σήμερα η κυβέρνηση για να σπάσει τα μπλόκα και τα οποία καταρρίπτονται από τη στάση των αγροτών.
Ισχυρίζεται διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι αγρότες έχουν πάρει φέτος πολύ περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά. Αν είναι έτσι όπως τα λέει η κυβέρνηση τι άλλο θα προσθέσει άραγε ο διάλογος που προτείνει ; Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Το ακούνε αυτό το επιχείρημα οι αγρότες και εξοργίζονται περισσότερο καθώς αυτό που οι ίδιοι διαπιστώνουν είναι ότι φέτος έμειναν στην τσέπη τους πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που εισέπρατταν τις προηγούμενες χρονιές της αγροτικής παραγωγής. Το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι έχουν λυθεί τα 20 από τα 26 αιτήματα των αγροτών. Δηλαδή με το διάλογο απομένουν άλλα έξι για να επιλυθούν. Και ο κάθε λογικός πολίτης που ακούει αυτό το επιχείρημα αναρωτιέται : Μα καλά είναι τόσο τρελοί αυτοί οι αγρότες που συνεχίζουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ δεν καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων τους ; Δεν καταλαβαίνουν το συμφέρον τους οι παραγωγοί ;
Οι αγρότες δεν πείθονται σήμερα από τη στάση που κρατά η κυβέρνηση τρεις εβδομάδες τώρα γιατί έχουν καεί από το χυλό και φυσάνε και το γιαούρτι. Υφίσταται σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας που κλονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης των αγροτών στην κυβέρνηση. Και η αξιοπιστία χάθηκε με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί να πειστούν οι αγρότες από τα επιχειρήματα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Μαξίμου όταν βλέπουν τη διαχειριστική της αποτυχία στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ; Γιατί να πειστούν όταν με οργή διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα που δίδονταν για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος γίνονταν προσοδοφόρα λεία για ατασθαλίες και απατεωνιές και σε πολλές περιπτώσεις τα ενθυλάκωναν άνθρωποι άσχετοι με το αγροτικό επάγγελμα ; Εκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά από την αγροτική παραγωγή και έγιναν Πόρσε, Τζάκουαρ, θηριώδη Τζίπ και πισίνες σε εξοχικά και βίλες από ένα κύκλωμα διαφθοράς που καταλήστευσε ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για παραγωγικούς σκοπούς. Νομίζω πως μετά τα όσα τερατώδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες δικαιούται ο κάθε πολίτης να αναρωτηθεί : Μήπως το πάρτι με τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν αφορά μόνο τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της πραγματικής οικονομίας ; Μήπως η μέθοδος του ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζεται και στο ΕΣΠΑ, και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τους μικρομεσαίους;
Δεν είναι τυχαίο ότι μας περιμένουν και άλλες δικογραφίες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που αφορούν ατασθαλίες σε δημόσιους οργανισμούς και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση δεν διακρίνεται για τις επιδόσεις της στον τομέα της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και της λογοδοσίας. Αυτό εισπράττουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 97% των Ελλήνων πολιτών δήλωσε ότι η διαφθορά είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα και μάλιστα σε ποσοστό υψηλότερο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

