Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα γεγονότα τους εκθέτουν !

Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση με την τοποθέτηση στο υπουργείο Αμυνας του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη.

Η αρνηση του κ. Αποστολάκη να δεχτεί την υπουργοποίησή του, αφήνει εκτεθειμένο τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα μάτια της κοινής γνώμης.

Οι δυσάρεστες για την κυβέρνηση εξελίξεις, οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να αποκαλύψει και ένα παρασκήνιο που είχε προηγηθεί της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού. Δεν γνωρίζουμε όμως αν αυτή η αποκάλυψη διασκεδάζει τις εντυπώσεις ή εγείρει ακόμη περισσότερες αμφιβολίες.

Και το λέμε αυτό γιατί μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο των εκάστοτε πρωθυπουργών. Τώρα μαθαίνουμε ότι συναποφασίζεται σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πληροφορηθήκαμε ότι τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και χθες το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που προκαλείται πολιτική αντιπαράθεση για τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Πριν από δυόμιση έτη και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2019, στη Βουλή είχε λάβει χώρα μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ήταν πρωθυπουργός, με αφορμή την μετακίνηση του κ. Αποστολάκη από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην θέση του υπουργού Άμυνας, αμέσως μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση και την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από τον υπουργικό θώκο.

Συγκεκριμένα, τότε, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε: «Με την εξαίρεση του κ. Χηνοφώτη που όμως πρώτα αποστρατεύθηκε, ύστερα εξελέγη βουλευτής και μετά υπουργοποιήθηκε όχι βέβαια στο υπουργείο άμυνας, ο τελευταίος ήταν ο κ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε αρχηγός του ΓΕΣ την 21η Απριλίου.

Για την πρώτη φορά αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είχε πεί: «Θέλω να πιστεύω άθελά του ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα».

«Συνέκρινε τον Βαγγέλη Αποστολάκη με τον αρχηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Ζητώ να ανακαλέσει. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο και το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Στον πανικό σας προφανώς δεν καταλάβατε αυτό που είπα», ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είπα ότι καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά θεωρώ ότι έκανε λάθος που δέχθηκε την πρότασή σας».

Τα συμπεράσματα δικά σας ...


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

randomness