Τέτοια θαύματα μόνο ο Ιησούς!
Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής
Τις εβδομάδες που διανύουμε και μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών αναμένεται να μπει στη ζωή μας και το καλάθι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Περιττό να πούμε ότι τα καλάθια του νοικοκυριού τα τελευταία πέντε χρόνια είναι βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής, μία... έξυπνη ιδέα του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να τιθασευτεί η ακρίβεια στην αγορά και να μειωθούν οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών.
Φυσικά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς οι τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν, παρά τις φοβέρες της κυβέρνησης και τα τσουχτερά πρόστιμα που ισχυρίζονται ότι μπαίνουν σε αυτούς που κερδοσκοπούν στις πλάτες των καταναλωτών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα όπως τα περιγράφουν τα κυβερνητικά στελέχη ή μήπως το καλάθι της νοικοκυράς δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης;
Προεκλογικά από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε γράψει ότι η κυβέρνηση είχε βρει έναν τρόπο για να εκτονώνει την πίεση που της ασκούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της ακρίβειας. Και αυτός ο τρόπος στις εκλογές του 2023 αποδείχτηκε αποτελεσματικός αν κρίνουμε από το θηριώδες ποσοστό του 41% που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας την άνετη επανεκλογή της και μια δεύτερη τετραετία. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, αλλά το πρόβλημα της ακρίβειας δεν επιλύθηκε, ενώ τα καλάθια της νοικοκυράς πληρώνονται πανάκριβα στις μέρες μας.
Τι συνέβη ακριβώς; Δεν έπιασαν τόπο τα μέτρα προφανώς, όχι γιατί αποδείχτηκαν ασπιρίνες, αλλά γιατί το πρόβλημα της ακρίβειας, δεν αντιμετωπίζεται με περιοδείες κυβερνητικών βουλευτών στα σούπερ μάρκετ, αλλά με πραγματικές αλλαγές στη δομή της ελληνικής οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα φιλελεύθερο με πίστη στην ελεύθερη οικονομία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι τιμές στην αγορά δεν διατάσσονται να μείνουν ακίνητες αλλά είναι αποτέλεσμα πολλαπλών διακυμάνσεων.Ζ ούμε την μεγαλύτερη οικονομική διαταραχή των τελευταίων τριάντα χρόνων.
Όλοι οι κανόνες έχουν ανατραπεί. Ο ίδιος ο τρόπος ζωής μας έχει ανατραπεί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία,η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Γάζα, οι εμπορικοί αποκλεισμοί, αλλά και τα πολλά κρατικά λεφτά που δόθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και η ενεργειακή κρίση είναι καταλυτικά γεγονότα που έχουν επηρεάσει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και τις τιμές αγαθών και προϊόντων, επιβαρύνοντας τις τσέπες των καταναλωτών, κυρίως όμως έχουν διαμορφώσει ένα δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, εκτοξεύοντας τα λειτουργικά κόστη μιας επιχείρησης.
Όσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα της αγοράς θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν οριακά. Το κόστος της ενέργειας τους έχει περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.Επειδή συζητάμε σε καθημερινή βάση με ανθρώπους της αγοράς,αυτό που μας λένε είναι ότι μπορεί να υπάρχουν δουλειές,η κίνηση στα καταστήματά τους να έχει αυξηθεί,αλλά είναι πάρα πολλά τα έξοδα σε σημείο που να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Αλλά δύσκολα δεν περνάνε μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και τα περισσότερα νοικοκυριά. Και η αλήθεια είναι ότι οι νοικοκυρές έχουν φροντίσει να περικόψουν πολλές από τις καταναλωτικές δαπάνες και έχουν φροντίσει να γεμίζουν το καλάθι χωρίς να το καταφέρνουν πάντα με τις οικονομικότερες λύσεις πολύ καιρό πριν η κυβέρνηση ανακαλύψει το καλάθι του νοικοκυριού.
Η αίσθηση όμως της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών όπως διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι πληρώνουν τα πάντα στην αγορά ακριβότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στο ερώτημα ποιό θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα, απαντούν η ακρίβεια ! Από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει και πολλά πράγματα να σταματήσει η αγορά να λειτουργεί σε ολιγοπωλιακές συνθήκες, από τη στιγμή που όλα τα κόστη της παραγωγής έχουν αυξηθεί, είναι δυνατόν οι τιμές των αγαθών που φτάνουν στην κατανάλωση να παραμείνουν στάσιμες ; Τέτοια θαύματα μόνο ο Ιησούς. Γι' αυτό μην περιμένετε και πολλά πράγματα από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.Αλλωστε αυτοί έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να αντιληφθούν ότι πληρώνουμε τις ακριβότερες προμήθειες τραπεζών στην Ευρώπη