Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αποσύρθηκε η Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο

Μία από τις σπουδαιότερες κολυμβήτριες της τελευταίας 15ετίας αποφάσισε να κλείσει την πλούσια σε διακρίσεις καριέρα της. Ο λόγος για τη Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο, η οποία σε ηλικία 31 ετών ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενεργό δράση. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου σε 50μ. και 100μ. ελεύθερο ολοκλήρωσε την καριέρα της με τέσσερις Ολυμπιακές συμμετοχές και σχεδόν 90 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, με ειδίκευση στην 25άρα πισίνα. Άλλωστε, στην τελευταία εμφάνισή της στο Αμπου Ντάμπι, όπου διεξήχθη τον Δεκέμβριο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μικρής πισίνας, κατέκτησε δύο χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια.

Η Κρομοβιτζόγιο, που έλκει την καταγωγή της από το Σουρινάμ αλλά γεννήθηκε στην Ολλανδία, έκανε την παρθενική της εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση το 2006, σε ηλικία 16 ετών, όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης στα 4Χ100μ. ελεύθερο. Ως μέλος της ίδιας «σκυταλοδρομίας» πανηγύρισε επίσης χάλκινο μετάλλιο στην πρώτη εμφάνισή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2007 στη Μελβούρνη, και ακολούθως η ομάδα αυτή σάρωσε τα πάντα, κερδίζοντας το 2008-2009 το χρυσό σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό.

Σε ατομικά αγωνίσματα, οι πρώτες επιτυχίες της Κρομοβιτζόγιο ήρθαν στο παγκόσμιο 25άρας του 2010, στο Ντουμπάι, όπου αναδείχθηκε νικήτρια σε 50μ. και 100μ. ελεύθερο. Μετά από ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο στα ίδια αγωνίσματα στο Παγκόσμιο υγρού στίβου της Σανγκάης, το 2011, ακολούθησε ο διπλός θρίαμβος του Λονδίνου (όπου πήρε επίσης ασημένιο στα 4Χ100μ. ελεύθερο), που υπήρξε αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή στην καριέρα της. Στους Ολυμπιακούς του Ρίο συμμετείχε σε τρεις τελικούς (4η στα 4Χ100μ. ελεύθερο, 5η στα 100μ. ελεύθερο και 6η στα 50μ.), ενώ το περασμένο καλοκαίρι στο Τόκιο ήταν 4η τόσο στα 50μ. ελεύθερο όσο και στα 4Χ100μ.

Στο μεσοδιάστημα, η Κρομοβιτζόγιο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου το 2013 και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016 στα 50μ. ελεύθερο, ενώ στο περυσινό Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, σε 50μ. ελεύθερο και 50μ. πεταλούδα. Συνολικά, πέραν των τεσσάρων Ολυμπιακών μεταλλίων, ανέβηκε 17 φορές στο βάθρο Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων (τρία χρυσά, οκτώ ασημένια και έξι χάλκινα) και 14 φορές σε Ευρωπαϊκά (6-7-1). Ακόμη εντυπωσιακότερη, όμως, είναι η συγκομιδή της στην 25άρα πισίνα, όπου κέρδισε 14 παγκόσμιους και 18 ευρωπαϊκούς τίτλους, ενώ παραμένει ως και σήμερα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 50μ. ελεύθερο με 22.93.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness