Ινφαντίνο στο Νταβός: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει αντίκτυπο 80 δισ. δολαρίων»
Το ποδόσφαιρο βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, ο πρώην αρχηγός της Γιουβέντους, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, και o Αρσέν Βενγκέρ , υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη FIFA, μίλησαν στο 56o Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας (19-23/1).
Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιείται ετησίως στην ελβετική πόλη, όπου συγκεντρώνονται πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος μίλησε χθες (21/1) για να συζητήσουν τις μακροοικονομικές τάσεις στη διεθνή γεωπολιτική, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα calcio e finanza.
«Καλώς ήρθατε όλοι στο Νταβός. Ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα σε αυτή τη συνάντηση, η οποία ουσιαστικά ξεκινάει τον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026. Αυτή είναι, φυσικά, η επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA: θα πρέπει να την φέρουμε στην Πόλη του Μεξικού στις 11 Ιουνίου για να ξεκινήσουμε μια σειρά 104 αγώνων που θα μας οδηγήσουν, στις 19 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη-Νιου Τζέρσεϊ, στην ανακάλυψη του παγκόσμιου πρωταθλητή», ξεκίνησε την ομιλία του ο Τζιάνι Ινφαντίνο.
«Σήμερα, προφανώς πρέπει να μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο. Μου ζητήθηκε να κάνω μερικές εισαγωγικές παρατηρήσεις και θα προσπαθήσω να μην το παρακάνω, ειδικά επειδή εδώ μαζί μας είναι δύο απίστευτοι θρύλοι που θα θέλετε να ακούσετε περισσότερο από εμένα: έχουμε έναν Παγκόσμιο Πρωταθλητή και έναν Αήττητο. Ειλικρινά, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Και σε όλους τους άλλους εδώ σήμερα, επιτρέψτε μου να πω: συγχαρητήρια, επειδή συμμετέχετε σε αυτήν που είναι η καλύτερη συνάντηση της χρονιάς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Είναι μια ιδιαίτερη αναγνώριση, επειδή υπάρχει πολλή μαγεία σε αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε, πριν επικεντρωθεί στο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εξηγώντας τη συμβολική του αξία και μοιράζοντας μια προσωπική ιστορία:
«Εδώ βλέπουμε αυτό το τρόπαιο. Είναι, φυσικά, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, το τρόπαιο των νικητών. Αυτό το τρόπαιο θα απονεμηθεί στις 19 Ιουλίου στον αρχηγό της ομάδας που θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, μαζί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, της χώρας που διοργανώνει τον τελικό. Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει αυτό το τρόπαιο, σωστά; Μόνο ο νικητής... ή ο Πρόεδρος της FIFA, επειδή πρέπει να το απονείμει στον νικητή. Όταν ήμουν νεότερος από ό,τι είμαι σήμερα, συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα ότι οι ποδοσφαιρικές μου ικανότητες δεν θα μου επέτρεπαν ποτέ να αγγίξω αυτό το τρόπαιο ως νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι έπρεπε να βρω έναν άλλο τρόπο να το αγγίξω και αποφάσισα να γίνω Πρόεδρος της FIFA. Έτσι κι εγώ μπόρεσα επιτέλους να έχω το προνόμιο και την τιμή να αγγίξω αυτό το μαγικό τρόπαιο, το πιο εμβληματικό στον παγκόσμιο αθλητισμό».
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο επέκτεινε τη συζήτηση στην κοινωνική και ανθρώπινη αξία του ποδοσφαίρου, ορίζοντας το ως ένα εργαλείο ικανό να δημιουργήσει ευτυχία: «Μόνο μία ομάδα μπορεί να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά όλοι οι άλλοι μπορούν να γίνουν πρωταθλητές με έναν άλλο τρόπο. Δεν είναι απλώς μια μπάλα: είναι ένα εργαλείο που μεταμορφώνει τους ανθρώπους, που μετατρέπει τους λυπημένους ανθρώπους σε χαρούμενους ανθρώπους. Όταν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι κλωτσάει μια μπάλα, δεν σκέφτεται τα προβλήματα της ζωής. Τα πρόσωπα των παιδιών φωτίζονται, οι ενήλικες γίνονται ξανά παιδιά, αρχίζουν να παίζουν, χαμογελούν. Είναι κάτι εξαιρετικό και πρέπει πάντα να το θυμόμαστε».
Ο πρόεδρος της FIFA συνέδεσε στη συνέχεια αυτό το μήνυμα με την τρέχουσα ιστορική στιγμή, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ποδοσφαίρου σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από διαιρέσεις και εντάσεις: «Σε εποχές σαν κι αυτές, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε την ικανότητα να είμαστε χαρούμενοι και να βιώνουμε χαρά. Όλοι έχουμε προβλήματα, δυσκολίες και ζητήματα στη ζωή, αλλά το ποδόσφαιρο προσφέρει στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, στις 211 χώρες μέλη της FIFA, μια στιγμή χαράς και ευτυχίας. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοκρατικό άθλημα που υπάρχει και φέρνει τον κόσμο κοντά».
Και συνέχισε με τον οικονομικό αντίκτυπος του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Ο οικονομικός αντίκτυπος του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν το λέει αυτό η FIFA, ο παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου το λέει. Μιλάμε για 825.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς, με τεράστιο αντίκτυπο στις τρεις χώρες υποδοχής: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό. Tρεις χώρες που υπέβαλαν κοινή υποψηφιότητα σε μια εποχή που συζητούνταν η κατασκευή τειχών μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών. Κι όμως, εκείνη την εποχή, αυτές οι χώρες συνεργάζονταν για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό λέει τα πάντα για τη μαγεία αυτής της μπάλας και αυτού του τροπαίου».
Εξετάζοντας τη δομή του τουρνουά, τόνισε τους αριθμούς ρεκόρ για τη διοργάνωση του 2026: «Θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο με 48 ομάδες, σχεδόν το ένα τέταρτο των ομάδων του κόσμου. 104 αγώνες θα διεξαχθούν σε 16 εξαιρετικά γήπεδα, σε τρεις χώρες. Θα έχουμε περίπου 7 εκατομμύρια θεατές στα γήπεδα και περίπου 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα παρακολουθούν στην τηλεόραση σε όλο τον κόσμο. Για τους Αμερικανούς στο κοινό, είναι σαν να έχουμε 104 Super Bowl σε έναν μόνο μήνα. Ανοίξαμε την πρώτη φάση πώλησης εισιτηρίων πριν από τέσσερις εβδομάδες και έχουμε λάβει πάνω από 500 εκατομμύρια αιτήματα. Σε σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η FIFA έχει πουλήσει συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια εισιτήρια: εδώ, σε τέσσερις εβδομάδες, έχουμε λάβει αιτήματα που ισοδυναμούν με χίλια χρόνια Παγκοσμίων Κυπέλλων. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι θέλουν να είναι εκεί, θέλουν να ταξιδεύουν και θέλουν να είναι μαζί».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της FIFA επανέλαβε την παγκόσμια σημασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκαλώντας το μια μοναδική ευκαιρία για παγκόσμια ενότητα: «Ζούμε σε έναν διχασμένο κόσμο, αλλά χρειαζόμαστε ευκαιρίες που ενώνουν τους ανθρώπους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μία από αυτές. Θα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας. Η δουλειά μας είναι να στήσουμε το σκηνικό: τα πραγματικά αστέρια θα είναι οι παίκτες, που θα γίνουν θρύλοι».
ΠΗΓΗ ΑΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

