Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Όταν ξεκίνησε η «δυναστεία» του Μέσι στη «Χρυσή Μπάλα»


    Εντεκα χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη της «δυναστείας» του Λιονέλ Μέσι στην «Χρυσή Μπάλα» (Ballon d'Or), ετήσιο βραβείο του γαλλικού αθλητικού περιοδικού France Football, στους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Μία ημέρα σαν σήμερα, την 1η Δεκεμβρίου 2009, σε ηλικία 22 ετών, ο Λιονέλ Μέσι πήρε για πρώτη φορά το κορυφαίο ατομικό βραβείο με 240 βαθμούς περισσότερους από τον δεύτερο Κριστιάνο Ρονάλντο. 

    Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία του βραβείου. Μία χρονιά γεμάτη επιτυχίες για τον διάσημο Αργεντινό που κέρδισε τα πάντα με την Μπαρτσελόνα: πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League, ευρωπαϊκό Super Cup, Ισπανικό Super Cup και Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. 

    Προηγουμένως ο Μέσι είχε βρεθεί κοντά στο βραβείο, μιας και ήταν στην τρίτη θέση στο 2007 και την δεύτερη το 2008. Η επιτυχία του 2009 συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, κατακτώντας άλλες τρεις διαδοχικές διακρίσεις (2010, 2011, 2012), ενώ έχει συνολικά έξι -μοναδικός που το έχει καταφέρει- με αυτές του 2015 και 2019.

    Ο Μέσι ήταν επίσης ο πρώτος Αργεντινός που κέρδισε το βραβείο από το 1996, έτος κατά την οποία το τρόπαιο επεκτάθηκε και σε μη Ευρωπαίους. Αρχικά, ξεκινώντας τη διαδρομή του από το μακρινό 1956, ήταν ένα βραβείο μόνο για παίκτες από την Ευρώπη και ευρέως γνωστό ως βραβείο Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς. 

    Το 1995, το Ballon d'Or επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει όλους τους παίκτες που αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, ενώ έγινε παγκόσμιο βραβείο το 2007 με όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από όλο τον κόσμο.
 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

randomness