Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

«Σεισμός» στη Serie A μετά την αποτυχία των Γιουβέντους και Μίλαν να βγουν στο UCL μετά από 35 χρόνια


 Η Γιουβέντους και η Μίλαν, δύο από τους παραδοσιακούς «τιτάνες» της Serie A, απέτυχαν την Κυριακή (24/5) να κερδίσουν μία θέση στο επόμενο Champions League, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 35 χρόνια που και οι δύο θα μείνουν εκτός απ’ την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Και προκαλώντας παράλληλα μία έξτρα... κρίση ταυτότητας σε ένα εγχώριο ποδόσφαιρο που ήδη βρίσκεται υπό τεράστια πίεση.

 Στη θέση τους, η Ρόμα και η Κόμο, ένας σύλλογος που αγωνιζόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες πριν από μία δεκαετία, εξασφάλισε ιστορική συμμετοχή στη διοργάνωση έπειτα από μόλις δύο σεζόν στη μεγάλη κατηγορία. Από τότε που το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετονομάστηκε σε Champions League τη σεζόν 1992-93, τουλάχιστον μία εκ των Γιουβέντους ή Μίλαν συμμετείχε πάντοτε στη διοργάνωση.

 Η απουσία τους αποτελεί κορυφαία στιγμή για την Κόμο, που τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα, αλλά χαμηλό σημείο σε μία προβληματική σεζόν για τις «ναυαρχίδες» του ιταλικού ποδοσφαίρου, η οποία έρχεται μετά και από την αποτυχία της Εθνικής Ομάδας της Ιταλίας να προκριθεί για τρίτη σερί φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

 Η φετινή σεζόν σηματοδότησε, επίσης, την πρώτη φορά μετά την αγωνιστική περίοδο 1986-87 που οι ιταλικοί σύλλογοι έμειναν εντελώς εκτός ημιτελικών και στις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για τη Μίλαν, επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και τελευταία νικήτρια το 2007, έρχονται σαρωτικές αλλαγές, αφήνοντας τον Αμερικανοϊταλό ιδιοκτήτη Τζέρι Καρντινάλε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. 

 Εξοργισμένοι οπαδοί κρέμασαν πανό έξω από το ξενοδοχείο του και στο «Σαν Σίρο» την Κυριακή (24/5) με το μήνυμα: «Πήγαινε σπίτι σου: ντροπή σου», μετά τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο σύλλογος έμεινε εκτός της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 Οι συνέπειες της εντός έδρας ήττας με 2-1 από την Κάλιαρι, που «σφράγισε» την πέμπτη θέση και τον αποκλεισμό απ’ το Champions League, αναμένεται να προκαλέσουν άμεση αναδιάρθρωση στη διοικητική ηγεσία του συλλόγου, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

 Η θέση του προπονητή Μασιμιλιάνο Αλέγκρι βρίσκεται υπό έντονη πίεση, όπως και το μέλλον αρκετών παικτών της πρώτης ομάδας. Ο πρώην παίκτης και προπονητής της Μίλαν, Φάμπιο Καπέλο, δήλωσε: «Είδα μία ομάδα του Αλέγκρι χωρίς δύναμη, χωρίς θέληση, χωρίς ιδέες... 

 Επανάσταση; Ναι, αλλά μόνο αν υπάρχουν ιδέες από πίσω, αλλιώς δεν έχει νόημα. Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε από πού θα ξεκινήσουμε και δεν θα είναι εύκολη δουλειά».

 Από εκεί και πέρα, η Γιουβέντους -που κατέκτησε τελευταία φορά το Champions League το 1996- και ο προπονητής της Λουτσιάνο Σπαλέτι απογοητεύτηκαν βαθιά από την έκτη θέση και η προσοχή τους έχει πλέον στραφεί σε μία συνολική αναδόμηση μετά την ισοπαλία 2-2 με τη συμπολίτισσα Τορίνο.

 Παρά την εγχώρια αποτυχία, η θέση του Σπαλέτι μοιάζει ασφαλής, καθώς η διοίκηση τον στηρίζει ώστε να ηγηθεί της αγωνιστικής μετάβασης με στόχο τη σταθεροποίηση της ομάδας υπό αυστηρότερους οικονομικούς περιορισμούς.

 «Θα πρέπει να γίνουμε ακόμη καλύτεροι», δήλωσε ο Σπαλέτι, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκαλεί η απώλεια των εσόδων του Champions League. «Όλοι δουλεύουμε μαζί, ακόμη περισσότερο τώρα που δεν θα έχουμε τα χρήματα του Champions League. Θα πρέπει να είμαστε δύο φορές καλύτεροι».

 Ο Σπαλέτι άφησε να εννοηθεί πως η Γιουβέντους θα κινηθεί ενεργά στη μεταγραφική αγορά προκειμένου να καλύψει τις αδυναμίες του ρόστερ. «Χρειαζόμαστε παίκτες που θα ανεβάσουν το επίπεδο προσωπικότητας. Γι’ αυτό κάποιες φορές κάναμε εξαιρετικά παιχνίδια και άλλες φορές καταρρεύσαμε ολοκληρωτικά».

 Σε πλήρη αντίθεση με την... κατάθλιψη που επικρατεί σε Μιλάνο και Τορίνο, η Κόμο πανηγυρίζει μία ιστορική αθλητική άνοδο. Υπό την καθοδήγηση του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Σεσκ Φάμπρεγας, ο σύλλογος εξασφάλισε συμμετοχή στο Champions League μαζί με τις Ίντερ, Νάπολι και Ρόμα, ολοκληρώνοντας μία εντυπωσιακή πορεία ανόδου.

 «Όταν ήρθα πριν από τέσσερα χρόνια ως παίκτης αλλάζαμε σε ένα μπαρ, σήμερα είμαστε στο Champions League», δήλωσε ο Φάμπρεγας. «Είναι ένα αριστούργημα από ολόκληρη την ομάδα».

 Αντανακλώντας μία ευρύτερη εγχώρια τάση, ο σύλλογος πέτυχε τη «θαυματουργή» του πορεία βασιζόμενος σε έναν έντονα πολυεθνικό κορμό. Ο Ιταλός αμυντικός Εντοάρντο Γκολντανίγκα ήταν ανάμεσα στους παίκτες που έμειναν στο περιθώριο του βασικού rotation, καταγράφοντας περίπου 15 λεπτά συμμετοχής στη Serie A όλη τη σεζόν, μία χαρακτηριστική λεπτομέρεια της φετινής εικόνας του ιταλικού ποδοσφαίρου.

 Ο Αργεντινός Νίκο Πας καθιερώθηκε ως ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της Κόμο στο φετινό πρωτάθλημα, σημειώνοντας 12 γκολ και μοιράζοντας 7 ασίστ, την ώρα που υπάρχουν φήμες ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα επαναγοράς για τον 21χρονο μέσο. 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness