Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

33 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1989, όταν ο Παύλος Μπακογιάννης, φτάνει το πρωί στο γραφείο του στην οδό Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας και δολοφονείται από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Ο τότε 54χρονος βουλευτής μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα.

Την ίδια μέρα, σε συνεδρίαση της Βουλής που μεταδιδόταν την ίδια ώρα από την τηλεόραση, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χειροκροτούμενος απ’ όλες τις πτέρυγες, είπε: «Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο που χύνεται άδικα σ’ αυτόν τον τόπο».

H τραγική ειρωνεία ήταν πως εκείνη την ημέρα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.

Κηδεύτηκε στο Καρπενήσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 1989 παρουσία πλήθος κόσμου και υπό συνθήματα κατά της τρομοκρατίας.

«Σήμερα οι αξίες σου είναι πιο σημαντικές από ποτέ»

Σήμερα, 33 χρόνια μετά την δολοφονία του, η Ντόρα Μπακογιάννη, τιμώντας τη μνήμη του αδικοχαμένου της συζύγου, έκανε μια ανάρτηση Twitter  στην οποία αναφέρεται στις ιδέες και τις αξίες του. «33 χρόνια πίσω, για μας είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σήμερα στον κόσμο που ζούμε οι ιδέες και οι αξίες σου είναι πιο σημαντικές από ποτέ», έγραψε στην ανάρτησή της.

Με μία ιδιαιτέρως συγκινητική ανάρτησή του στα social media ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα 33 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα του Παύλου Μπακογιάννη που έπεσε νεκρός από τα πυρά της 17 Νοέμβρη. «Η συνείδησή μου. Κι ας πέρασαν 33 χρόνια. Είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Πόσο σε ευχαριστώ», έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων και δημοσίευσε μία φωτογραφία αγκαλιά με τον πατέρα του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση στο διαδίκτυο για τα 33 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Ανέβασε την εξής φράση του Παύλου Μπακογιαννη: «Κράτα, λοιπόν, όσο μπορείς ελεύθερη την ψυχή σου. Και ανοιχτό το νου για τις αυριανές σου σκέψεις και ιδέες». Και έγραψε: «Τριάντα τρία χρόνια μετά, φάρος για όλους η σκέψη και η προσφορά του».

O Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 33 ετών από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την «17 Νοέμβρη», λέγοντας ότι ήταν δημοσιογράφος με έντονη αντιδικτατορική δράση και μετέπειτα βουλευτής της ΝΔ, που πρόσφερε τα μέγιστα στην έμπρακτη εθνική συμφιλίωση. «Ο αδόκητος θάνατός του υπήρξε καθοριστικός για την ομόθυμη μετωπική σύγκρουση με την τρομοκρατία. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με τιμή και σεβασμό» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«33 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, από τους τρομοκράτες της «17ης Νοέμβρη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

«Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης από την τρομοκρατική οργάνωση της 17 Νοέμβρη», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter. «Τον θυμόμαστε πάντα για το όραμά του για την ενότητα του έθνους και τον αγώνα του για την εθνική συμφιλίωση. Οι ιδέες του, πιο επίκαιρες από ποτέ παραμένουν πάντα ζωντανές».

Το έργο του Παύλου Μπακογιάννη παραμένει ζωντανό και οι ιδέες του επίκαιρες, σημειώνει σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης με αφορμή τη συμπλήρωση 33 ετών από τη δολοφονία του. Ειδικότερα, αναφέρει στην ανάρτηση του: «33 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Το έργο του παραμένει ζωντανό και οι ιδέες του επίκαιρες. Θα τον θυμόμαστε πάντα!».

«Ο Παύλος Μπακογιάννης δίδαξε με την συμπεριφορά του και το ήθος του ένα νέο πολιτικό  πολιτισμό…»  σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΔΕΕΠ Φθιώτιδας

«Σήμερα  συμπληρώνονται 33 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του μεγάλου πολιτικού άνδρα Παύλου Μπακογιάννη, εκείνου που όραμα του είχε μια Ελλάδα χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, την Ελλάδα της εθνικής συμφιλίωσης .Υπήρξε πρωτεργάτης του σχεδίου για την απαλοιφή των συνεπειών του Εμφυλίου πολέμου καθώς και πρωταγωνιστής στην συνεργασία μεταξύ ΝΔ-Αριστεράς.

Ο Παύλος Μπακογιάννης δίδαξε με την συμπεριφορά του και το ήθος του ένα νέο πολιτικό πολιτισμό που αποτελεί παρακαταθήκη για την παράταξη μας και τον τόπο μας.

Ο ίδιος υπήρξε ματαρυθμιστής και δεν δίσταζε να υπερασπίζεται τις απόψεις του με σθένος. Ως ελάχιστη απόδοση τιμής στην θυσία του οφείλουμε στο όνομα του να επιλέγουμε πολιτικές που δημιουργούν γερές βάσεις για μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, πολιτικές που οδηγούν την χώρα μπροστά.»