Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

EBRD στον ΣΚΑΪ: Εξετάζουμε την είσοδο στην ελληνική αγορά κόκκινων δανείων

Το ενδεχόμενο εισόδου στην ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων, με επενδύσεις σε ειδικές πλατφόρμες διαχείρισης, αλλά και με παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Sabina Dziurman, περιφερειακή διευθύντρια της Τράπεζας για τη χώρα μας και την Κύπρο.

«Μπορούμε να επενδύσουμε σε πλατφόρμες εξυπηρέτησης που συγκροτούνται ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και, μαζί με έμπειρους συνεργάτες, μπορούμε να παράσχουμε νέα χρήματα σε […] επιχειρήσεις ώστε να τις βοηθήσουμε να επιστρέψουν εντός δρόμου και στην κερδοφορία», είπε η κ. Dziurman.

Σημείωσε ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν έρθει σε επαφή με την EBRD για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με «ποικίλες στρατηγικές». «Θα σκεφτούμε τη συνεργασία με εταίρους που πιστεύουμε ότι μπορούν να προσθέσουν αξία, που έχουν καλή φήμη και που έχουν επαγγελματική προσέγγιση» στο ζήτημα, ανέφερε.

Η EBRD έχει εκδηλώσει προσεκτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων από τις αρχές της άνοιξης, ειδικά μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της Alpha Bank και της Eurobank με την αμερικανική εταιρεία KKR για τη διαχείριση προβληματικών πιστώσεων, όμως δεν έχει ακόμα προβεί σε κάποια κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η κ. Dziurman, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα είναι «μεγάλο» και δεν αρκεί μόνο μία σύμπραξη ή μία πλατφόρμα για να το επιλύσει.

Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, πάνω από το 45% των πιστώσεων που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες είναι μη εξυπηρετούμενο. Το ποσό ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια ισοδυναμούν με πάνω από το 50% του ελληνικού ΑΕΠ, μακράν το υψηλότερο ποσοστό την ευρωζώνη.

«Ξεκάθαρα αυτό δεν είναι βιώσιμο επίπεδο», επισήμανε η κ. Dziurman, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η ελάφρυνση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από «κόκκινα» δάνεια, αλλά και η ύπαρξη κατάλληλων στρατηγικών για την υποστήριξη όλου του φάσματος επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή χρειάζονται δανειακή στήριξη.


Η περιφερειακή διευθύντρια της EBRD προσέθεσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει εν τέλει να επιστρέψουν στο πραγματικό έργο που επιτελούν για την οικονομία, δηλαδή την παροχή δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως είπε, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν συγκροτήσει ειδικές μονάδες που ασχολούνται συγκεκριμένα με τη διαχείριση και την αναδιάρθρωση δανείων, και προσέθεσε ότι αυτή η στρατηγική στοχευμένης αντιμετώπισης είναι «κλειδί» ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να εστιάσουν στο νέο δανεισμό.

Ερωτηθείσα για τον νέο νόμο που ψηφίστηκε για την πρώτη αξιολόγηση και απελευθερώνει, με περιορισμούς, την αγορά «κόκκινων» δανείων, η κ. Dziurman σημείωσε ότι πρόκειται «σίγουρα για ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα έχουν την ίδια άποψη.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, όπως συμβαίνει με κάθε νομοθετική αλλαγή, χρειάζεται χρόνος ώστε να φανεί το τελικό αποτέλεσμα. «Ένας νέος νόμος είναι σαν ένα μη δοκιμασμένο αεροπλάνο, μοιάζει καλό, αλλά δεν ξέρεις εάν λειτουργεί έως ότου απογειωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Η EBRD επένδυσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών που ολοκληρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όμως η αποδυνάμωση των τραπεζικών μετοχών, υπό το βάρος και των «κόκκινων» δανείων, έχει προκαλέσει φόβους ότι τα ιδρύματα μπορεί να χρειαστούν νέα ένεση ρευστότητας.

Το ΔΝΤ ανέφερε στην πρόσφατη έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι θα πρέπει να προβλεφθεί «μαξιλάρι» 10 δισεκ. ευρώ, κάτι που έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τόσο οι τράπεζες όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ερωτηθείσα για το θέμα, η κ. Dziurman απάντησε λιτά ότι κατά την άποψη της EBRD η ανακεφαλαιοποίηση του Οκτωβρίου ήταν «επιτυχημένη» και πλέον ο οργανισμός εργάζεται ακριβώς ώστε οι τράπεζες να επιστρέψουν τα ταχύτερο δυνατό στην κανονικότητα.

(ΠΗΓΗ SKAI.GR)