Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε εδώ όχι μόνο ως φίλοι της Ουκρανίας αλλά και ως υπερασπιστές των αξιών
Κατά την ομιλία του σήμερα στη Διάσκεψη της Ρώμης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η γενναία αντίσταση της Ουκρανίας, που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια, δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την εθνική κυριαρχία, αλλά και για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία».
«Ενωμένοι, για να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουμε μια θεμελιώδη πεποίθηση: ότι η ανθεκτικότητα, όταν ενισχύεται από την αλληλεγγύη, ανοίγει τον δρόμο για την ανανέωση», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας» και ότι «το μήνυμά μας είναι σαφές και συνεπές, από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου: τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία και η επιθετικότητα δεν πρέπει ποτέ να επιβραβεύεται».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρέπει να αυξήσουμε τη συλλογική μας πίεση προς τη Ρωσία, με στόχο την εξασφάλιση μιας δίκαιης εκεχειρίας και, τελικά, μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, μιας ειρήνης που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το ευρωπαϊκό της μέλλον».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανοικοδόμησης, η οποία να αντανακλά την έκταση της καταστροφής και το μέγεθος των θυσιών που έχει κάνει ο ουκρανικός λαός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι τέσσερις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται σήμερα, επιχειρήσεις, ανθρώπινο δυναμικό, περιφερειακή ανάκαμψη και ενσωμάτωση στην ΕΕ, αποτελούν αλληλένδετους πυλώνες αυτής της επιτυχίας» και «η πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς, απαιτεί τόσο την ανάληψη ευθύνης από την Ουκρανία όσο και τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων».
Κατά την ομιλία του στη Ρώμη, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη μακροοικονομική ανθεκτικότητα και ότι έχει προσαρμοστεί στις απαιτητικές προϋποθέσεις της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η στήριξή μας προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία παραμένει ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την προσπάθεια ανοικοδόμησης και πρέπει να υποστηριχθεί με τους απαραίτητους πόρους και την απαραίτητη πολιτική βούληση.
Ωστόσο, η δημόσια χρηματοδότηση από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να εντάξουμε πλήρως τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες: να μετριάσουμε τους κινδύνους, να παρέχουμε εγγυήσεις, να οικοδομήσουμε ισχυρούς και διαφανείς θεσμούς, τους οποίους μπορούν να εμπιστεύονται οι επενδυτές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψης της Ρώμης.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «η Ελλάδα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη νότια Ουκρανία και ειδικά στην Οδησσό, μια πόλη με την οποία έχει βαθιές ιστορικές σχέσεις και αποτελεί κόμβο στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα» και ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ανάκαμψη και το μέλλον της. «Θεωρούμε τη νότια Ουκρανία ως ζωτικής σημασίας σύνδεσμο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου», είπε χαρακτηριστικά.
«Όπως τόνισα πρόσφατα από την Οδησσό, οραματιζόμαστε έναν στρατηγικό διάδρομο συνδεσιμότητας ανάμεσα στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την πόλη της Οδησσού, που θα συμπεριλαμβάνει την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο, ένα έργο που θα συμβάλλει, τόσο στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, όσο και στην ευρύτερη ενεργειακή και οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης», υπογράμμισε στη συνέχεια.
Επισήμανε, δε, ότι μαζί με τους εταίρους μας στην περιοχή, συμβάλλουμε ήδη στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας μέσω του ζωτικού Κάθετου Διαδρόμου, ενός κρίσιμου έργου υποδομής με σημαντικές δυνατότητες.
«Οι ελληνικές εταιρείες που εκπροσωπούνται σήμερα στη Ρώμη, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, διερευνώντας συνεργασίες σε βασικούς τομείς: από την καθαρή και πράσινη ενέργεια έως τις υποδομές, τις υπηρεσίες υγείας, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις θαλάσσιες μεταφορές και την άμυνα. Σε όλα αυτά, ο στόχος μας είναι σαφής: να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ταχεία και απτή ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης, κυρίαρχης και δημοκρατικής Ουκρανίας, όπως έγινε στις χώρες μας μετά τον πόλεμο. Η χώρα μου καταστράφηκε όχι μόνο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από έναν εμφύλιο πόλεμο, και καταφέραμε να ανοικοδομηθούμε με σημαντική αμερικανική βοήθεια εκείνη την εποχή. Και εξαίρω τα σχόλια που άκουσα από τον Αμερικανό εκπρόσωπο, ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν χέρι-χέρι όχι μόνο στη διασφάλιση της ζωτικής ειρήνης, αλλά και στην οικοδόμηση μιας ελεύθερης και ευημερούσας Ουκρανίας», ολοκλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.