Μετά την Κων/πολη ο Μπλίνκεν έρχεται στα Χανιά
Όσο περνάνε οι ώρες τόσο πιο κοντά έρχεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη χώρα μας καθώς είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση από την ελληνική ή την αμερικάνικη πλευρά, ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα το Σάββατο, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στη βάση της Σούδας και από εκεί στα Χανιά, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναμένεται στο τραπέζι να πέσουν τα εξοπλιστικά και ειδικά η πώληση των F-35 στη χώρα μας. Βεβαίως αναμένουμε να μάθουμε τι ακριβώς θα συζητήσει στην Τουρκία και τι είδους ανταλλάγματα θα δώσει στον Ερντογάν.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Στην παραδοχή ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να εργαστεί προκειμένου να δώσει λύσεις στις ανησυχίες που είχε εκφράσει το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η 'Αγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
«Είχαμε εμπόδια στο Κογκρέσο λόγω των ενεργειών που έχει κάνει η Τουρκία και που έπρεπε να τα ξεπεράσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς», σημείωσε ο κ. Μίλερ.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που έχουν διαφορετική άποψη και έχουν συνδέσει τα δύο ζητήματα.
Ως εκ τούτου, δεν θέλησε να σχολιάσει το πότε η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση. Ο Μάθιου Μίλερ κατέληξε λέγοντας «ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει σε πρόοδο είναι η Τουρκία να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».