Γ. Ντάσης: «H ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δε θα συνεχιστεί εάν η πολιτική της ΕΕ βασίζεται στη λιτότητα»
Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) για τα επόμενα τρία χρόνια παρουσίασε σήμερα ο νέος πρόεδρος της, Γιώργος Ντάσης, ο οποίος εξελέγη στη θέση αυτή με συντριπτική πλειοψηφία. Η ΕΟΚΕ έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ τα 350 μέλη της από όλες τις χώρες της ΕΕ δεν είναι πολιτικοί, αλλά εργοδότες, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
«Κατ΄αρχάς υπάρχει η ανάγκη να ανακουφίσουμε την ακραία φτώχεια και να επενδύσουμε στην απασχόληση των νέων, σε έργα υποδομής, στην έρευνα και την καινοτομία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε μαζική κλίμακα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να παρομοιάζεται με μια κούρσα προς τα κάτω, αλλά προς την κορυφή. Πρέπει να βελτιωθεί η ζωή για όλους τους πολίτες, στο βορρά, το νότο, την ανατολή και τη δύση: αυτό εννοούμε με την εναρμόνιση της προόδου», δήλωσε ο Γιώργος Ντάσης μετά την παρουσίαση.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή κατάσταση λιτότητας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ο Γ. Ντάσης σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας. H ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δε θα συνεχιστεί εάν η πολιτική της ΕΕ βασίζεται στην λιτότητα. Με την αμοιβαιοποίηση των χρεών θα υλοποιηθεί πραγματικά η αλληλεγγύη, αν και αυτή μας η πρόταση έχει διανύσει μικρό δρόμο ακόμα». Προσέθεσε πως «τα προβλήματα της Ελλάδας δε θα λυθούν ποτέ αν δεν υπάρξει αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και συντονισμένη απ’ όλα τα κόμματα καταπολέμηση της διαφθοράς».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του νέου προέδρου, ο στόχος είναι στα επόμενα δυόμισι χρόνια της θητείας του να συνεχίσει να δίνει η ΕΟΚΕ έμφαση «στην κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή ως το θεμέλιο για μια δίκαιη και ισότιμη Ένωση». Συγκεκριμένα, αναφέρονται «εργαλεία» όπως το ευρωπαϊκό ελάχιστο εισόδημα ή η φορολογία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν το σκοπό αυτό.
Η ενιαία ψηφιακή αγορά, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου μεταφορών και η ανάπτυξη μιας πραγματικής ενεργειακής Ένωσης αποτελούν, επίσης, προτεραιότητες για το νέο πρόεδρο της ΕΟΚΕ, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της Ένωσης, ιδίως σε σχέση με τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.
Ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση αλλά και μια κοινή μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στις αξίες της αλληλεγγύης και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν επίσης τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το έργο της ΕΟΚΕ τα επόμενα χρόνια.
«Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, των στόχων και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τα κράτη μέλη πρέπει να παράσχουν στην ΕΕ τα απαραίτητα μέσα ώστε να δράσει, με τη μορφή ενός προϋπολογισμού που να ταιριάζει στις φιλοδοξίες της», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚΕ.
Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής εξελέγησαν οι Μάικλ Σμιθ (Προϋπολογισμός) και Γκονζάλο Λόμπο Ξαβιέ (Επικοινωνία) για θητεία επίσης από το 2015 έως το 2018.
(ΑΠΕ)