Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

"Πράσινο φως" απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής

Υπερψηφίσθηκε σήμερα στο ΕΚ στο Στρασβούργο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων, με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (ΕΣΑ).

Ο νέος αυτός Οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων.

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 48 αποχές.

«Είναι ένα ευχάριστο νέο στους χαλεπούς πολιτικούς καιρούς των ημερών » δήλωσε ο Λετονός εισηγητής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ) εκφράζοντας την ικανοποίησή του, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου μετά την ψηφοφορία.

Αναγνώρισε ότι ο νέος οργανισμός «δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το μεταναστευτικό και για τη σωστή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, είναι παρ? όλα αυτά ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το καινούργιο πλεονέκτημα της ΕΣΑ. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Η Λετονία για παράδειγμα θα συμμετέχει με 30, η Ελλάδα με 50, η Κύπρος με 8.

Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων ο Άρτης Πάμπρικς εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ δεν είναι στρατιώτες και δεν πρόκειται για έναν εν γενέσει στρατό της ΕΕ.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ)

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness