Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κορονοϊός: Ανησυχούν για τη διασπορά οι ειδικοί – Επιθετική αύξηση «βλέπει» η Λινού, εκτιμήσεις Γώγου για 5.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Την ανάγκη να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός για να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να εξασθενήσει ο ιός τονίζουν οι ειδικοί

Επιμένει στην πλήρη επαναφορά της χρήσης της μάσκας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία όπως είπε διπλασιάζονται ανά εβδομάδα, ενώ η ίδια δήλωσε εναντίον του ανοίγματος των κλειστών χώρων.

«Πρέπει να υπάρξει ενιαία συνετή προσπάθεια για να πείσουμε τους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούν. Είμαστε σε πολύ μεγάλη κρίση και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας. Να επιλεχθούν αυτά που αποδίδουν πολύ χωρίς να πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας. Από την αρχή της πανδημίας φοβόμουν τον διχασμό. Να επανέλθει η μάσκα. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα μέσα μεταφοράς», είπε μιλώντας στο Open ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά:«Είμαι εναντίον των κλειστών χώρων. Δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα σε κλειστό χώρο».

«Σε επίπεδο αριθμών είμαστε στη χειρότερη κρίση, σε επίπεδο κινδύνου όχι. Η δική μου εντύπωση είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα, μπορεί και νωρίτερα από μία εβδομάδα. Έχουμε επιθετική αύξηση. Θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, σύμφωνα με δικούς μου υπολογισμούς. Θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία» σημείωσε η κυρία Λινού.

Αναφορικά με τον αριθμό όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι ανέφερε: «Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο των ανεμβολίαστων οι άνω των 50 ετών.Συμφωνώ με τον στόχο να εμβολιαστούν όλοι από 12 ετών και πάνω».

Ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ανησυχούμε πάρα πολύ στην εντατική. Βλέπουμε χαλάρωση των μέτρων, υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, εδώ γίνεται μεγάλη μάχη να πειστούν και δεν πείθονται για τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε άτομα πάνω από 12 ετών».