Δ. Παπαδημούλης: Θέλουμε διαφάνεια για τη γλυφοσάτη και προώθηση εναλλακτικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία
Στο επίμαχο θέμα της χρήσης της φυτοφαρμάκου γλυφοσάτη, του οποίου η κυκλοφορία ανανεώθηκε για άλλα πέντε χρόνια, αν και έχουν εκφραστεί ανησυχίες για πιθανές καρκινογόνες επιπτώσεις του, επανήλθε με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην απάντησή του, ο επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις επαναλαμβάνει τον ορισμό του κανονισμού έγκρισης της ουσίας, βάσει του οποίου τα κράτη μέλη «εξασφαλίζουν ότι η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές» και «δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμμόρφωση των χρήσεων πριν από τη συγκομιδή με τις ορθές γεωργικές πρακτικές».
Συμπληρωματικά, αναφέρει ότι «η οδηγία (Οκτώβριος 2009) για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων παρέχει ένα πλαίσιο για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων της χρήσης φυτοφαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον, καθώς και για τη χρήση μη χημικών εναλλακτικών λύσεων αντί των φυτοφαρμάκων». Ακόμη, επικαλείται αριθμό εγγράφων, που αφορούν την επιστημονική αξιολόγηση της γλυφοσάτης (πάνω από 6.000 σελίδες), τα οποία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Στην ερώτησή του, ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) εκτιμούν πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον χαρακτηρισμό της γλυφοσάτης ως καρκινογόνου ουσίας», ενώ την ίδια στιγμή επικαλούνται «αδημοσίευτες -και μη προσβάσιμες στους πολίτες της ΕΕ- επιστημονικές έρευνες που προέρχονται από ιδιωτικές εταιρείες», για να συμπεράνουν ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ώστε να απαγορευτεί η γλυφοσάτη».
Στον αντίποδα, τονίζει ο κ. Παπαδημούλης «ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) έχει χαρακτηρίσει τη γλυφοσάτη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο ουσία και έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία του».
Υπογραμμίζει επίσης ότι «η παράταση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης για τα επόμενα 5 χρόνια έγινε άνευ όρων και δεν τέθηκαν όρια μείωσης της». Ζητεί να μάθει από την Κομισιόν «τι μέτρα θα πάρει στο μέλλον για τη σταδιακή μείωση της γλυφοσάτης και την προώθηση εναλλακτικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία» και αν «θα δημοσιοποιήσει τα δεδομένα των επιστημονικών ερευνών που επικαλείται, σύμφωνα με τα οποία η γλυφοσάτη χαρακτηρίζεται ως «ουσία που είναι απίθανο να προκαλέσει κίνδυνο καρκινογένεσης σε ανθρώπους».
Ο Επίτροπος Αντρουκάιτις υπενθυμίζει στην απάντησή του ότι η Επιτροπή «έχει δεσμευθεί να υποβάλει νομοθετική πρόταση πριν από τον Μάιο του 2018 για την περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας και της ποιότητας των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν για την επιστημονική αξιολόγηση των δραστικών ουσιών και να ενισχύσει τη διακυβέρνηση για τη διεξαγωγή αυτών των μελετών».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)