Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ευρωεκλογές 2024: Μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια

Η τελευταία συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πριν τις Ευρωεκλογές αναμένεται να γίνει μέσα στη Βουλή για την ακρίβεια

Στο κόκκινο σκαρφαλώνει το πολιτικό θερμόμετρο εν όψει της αυριανής συζήτησης που θα διεξαχθεί στη Βουλή για το μείζον ζήτημα που ταλανίζει τα νοικοκυριά, αυτό της ακρίβειας. Η αντιπολίτευση αναμένεται να στριμώξει την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ντιμπέιτ» εν όψει των ευρωεκλογών.

Η συζήτηση προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου, για διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αναμένεται να τεθούν και άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καθώς πλέον οι ευρωεκλογές απέχουν μόλις δύο εβδομάδες.

«Ο Μητσοτάκης εισέρχεται στην αυριανή συζήτηση απολογούμενος και ελεγχόμενος»

Στην πολύωρη συνεδρίαση αναμένεται να εκτοξευτούν μύδροι της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που έχει λάβει -και κυρίαρχα αυτά που δεν έχει λάβει- για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Στην ατζέντα θα τεθεί και η φορολόγηση των υπερκερδών.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, ενώ επισήμανε  πως «έχουμε καταθέσει δύο ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό (15 Μαρτίου & 4 Απριλίου), οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες δεν εισέρχονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής».

Αναλυτικά το κείμενο του αιτήματος για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με βάση το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, που διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, έχει ως εξής: «Η συνεχιζόμενη ακρίβεια σε σειρά βασικών αγαθών, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, φέρνει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που σχεδόν κάθε εβδομάδα έρχονται αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις στα ράφια των σουπερμάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, αλλά και κλάδους της οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή και ο δευτερογενής τομέας. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα σημαντικές παραγωγικές μονάδες της χώρας βάζουν λουκέτο, ως απόρροια ιδίως της ενεργειακής κρίσης.

Η χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια κατακτά συχνά αρνητικές πρωτιές στο κόστος ενέργειας (ρεύματος και καυσίμων) κάτι που επαναλαμβάνεται και επιβεβαιώνεται το τελευταίο διάστημα στα πρατήρια της χώρας. Εντός του Μαρτίου, πριν από την πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα καταγράφηκε ως η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη στη βενζίνη, ενώ ακόμα και χωρίς τους υψηλότατους φόρους η τιμή της αμόλυβδης υπήρξε μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Γονατίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Μέχρι στιγμής οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποδεικνύονται μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα εφόσον η χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2023 επιδίδεται σε έναν πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων, και η ίδια κατάσταση εξακολουθεί και τον Μάρτιο: δεύτερη με 5,4% μετά τη νησιωτική Μάλτα, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης οι αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο ήταν μόλις 1,7%.

Παράλληλα και ο γενικός πληθωρισμός σημειώνει άνοδο (3,4% το Μάρτιο έναντι 3,1% το Φεβρουάριο) σε αντίθετη πορεία από ότι συμβαίνει γενικά στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός μειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για το δομικό πληθωρισμό (εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια), όπου ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε με ρυθμό 3,4% το Μάρτιο έναντι 3% του Φεβρουαρίου, ενώ στην ευρωζώνη υποχωρεί.

Οι παραπάνω συγκρίσεις διαψεύδουν, τόσο την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που πραγματοποιούν οι φορείς της πολιτείας, όσο και το αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας στο οποίο καταφεύγει η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της».

Τέλος, το κείμενο του αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει αναφέροντας πως «Το θέμα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις. Έναντι αυτού η πολιτική της κυβέρνησης, όχι απλά δεν φέρνει αποτελέσματα αλλά, προστατεύει τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν έρχεται ο ίδιος ρωτώντας τη Βουλή ή την αντιπολίτευση, αλλά εισέρχεται στην αυριανή συζήτηση απολογούμενος και ελεγχόμενος».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, με την Κουμουνδούρου να σημειώνει πως «παρότι δεν είναι βουλευτής, έχει αποφασίσει να παραβρεθεί στη Βουλή, προκειμένου να στείλει με την παρουσία του τα κατάλληλα μηνύματα, καθώς εκ των πραγμάτων θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί σε μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση εφ΄ολης της ύλης, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές».

Το αίτημα για την προ ημερησίας διατάξεως κατέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος

Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση

Τα βασικά θέματα που θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η ακρίβεια και οι συνέπειες της στην οικονομία. Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, στόχος του θα είναι να αναδείξει από τη μία τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και από την άλλη θα προσπαθήσει να καταρρίψει το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός είναι το αίτημα του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, για να αντιμετωπιστεί η πρακτική πολυεθνικών εταιρειών να τιμολογούν με αυθαίρετο τρόπο τα προϊόντα από χώρα σε χώρα, αίτημα το οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «δίκαιο».

«Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφατικά, είναι κάτι το οποίο συζητείται στο επίπεδο των Υπουργών, για πρώτη φορά αναβαθμίζεται όμως σε επίπεδο Πρωθυπουργού, να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, έτσι ώστε να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά. Γιατί δεν μπορεί να διαφημίζουμε την ενιαία αγορά και να λέμε έχουμε ενιαία αγορά στην Ευρώπη και να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις» είχε τονίσει σε δηλώσεις του ο Μητσοτάκης.

Βασικό πρόβλημα η ακρίβεια

Σε ότι αφορά την ακρίβεια, η κυβέρνηση από την μία παραδέχεται ότι είναι το «νούμερο ένα» πρόβλημα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί «έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, όχι ενδεχομένως όμως αυτό το οποίο θα περίμεναν οι πολίτες ή και σε έναν βαθμό να περιμέναμε και εμείς».

Από την άλλη, ο ίδιος αναφέρει πως από την μία «κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα», και από την άλλη λέει πως «αθροιστικά, όμως, όλα μαζί μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο».

Απορρίπτει κατηγορηματικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απορρίψει για άλλη μία φορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και να καλέσει τα κόμματα που το ζητούν, να πουν πώς θα βρεθούν τα περίπου 2,5 δις που θα χαθούν από τα κρατικά ταμεία και από ποιους άλλους επιπλέον φόρους θα αντικατασταθούν.

Ακόμη, ένα επιχείρημα που αξιωματούχοι της Κυβέρνησης έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές είναι ότι το μέτρο δοκιμάστηκε και σε άλλες χώρες και δεν απέδωσε αποτελέσματα για τους καταναλωτές.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον τελικό καταναλωτή. Γιατί έχουμε εμπειρίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά» είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει πια να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή

Μία μέρα πριν την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην ολομέλεια, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακριβείας και την προστασία του καταναλωτή.

Την προηγούμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο «διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης -εκτός του ΚΚΕ που καταψήφισε- επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στη συζήτηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια που θα διεξαχθεί σήμερα.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

randomness