Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» και από το ΚΚΕ για… «προοδευτική κυβέρνηση» – Τι εισηγήσεις δέχεται, πλέον, ο Τσίπρας

Μπορεί έως τις εκλογές –και εφόσον ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδιάσει-  να υπάρχει ακόμα μεγάλος πολιτικός χρόνος, όμως η βασική πολιτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «αντικυβερνητικό μέτωπο» έως τις κάλπες και για «προοδευτική κυβέρνηση»  μετά από αυτές, βρίσκεται ήδη στον αέρα.

Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν συζήτησε τις προτάσεις αυτές στο Συνέδριό του, που έληξε την Κυριακή με ομόφωνη επανεκλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον «άλλο πόλο» του καπιταλιστικού συστήματος, συμπληρωματικό προς τη Νέα Δημοκρατία. Ο Περισσός, δηλαδή, θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο θα πράξει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η Κουμουνδούρου βρίσκεται πλέον εδώ και δυο χρόνια στην αντιπολίτευση.

Είχε προηγηθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, που δεν συζητά ούτε μέτωπο, ούτε κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στη δίνη των διεργασιών για την εκλογή ηγεσίας, ουδείς όμως από τους υποψηφίους συζητά συνεργασία με την αντιπολίτευση-αντιθέτως, ο Ανδρέας Λοβέρδος ίσως και να είναι θετικά διακείμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη-περισσότερο, τουλάχιστον, από ότι στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Κουμουνδούρου αρχίζουν μάλιστα  να προβληματίζονται για το ποντάρισμα των χρημάτων τους στην πρόταση για «προοδευτική κυβέρνηση» κατά τα πρότυπα της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας.

Υπάρχουν, μάλιστα, προτάσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει τη στρατηγική της αυτοδυναμίας. Γεγονός, όμως, που προσκρούει σε ένα βασικό εμπόδιο: Το τοπίο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -πώς να θέσεις ως στόχο την αυτοδυναμία, με τόση διαφορά;

ΠΗΓΗ 15MINUTES

    

randomness