Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ΠτΔ στην εκδήλωση μνήμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, παρέστη σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.
Για τον μεγάλο ευρωπαϊστή ηγέτη, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, μίλησαν οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο Προέδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην οποία έκανε ειδική αναφορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Μακρόν, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στη σύντομη συνάντηση που ακολούθησε, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μακρόν για τα θερμά λόγια που εξέφρασε δημόσια, τα οποία αποδεικνύουν όχι μόνο τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, αλλά και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι ελληνογαλλικές σχέσεις. Ο Πρόεδρος Μακρόν συμφώνησε και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της στην εκδήλωση.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους Προέδρους της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα και της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.
Σε δήλωσή της, αμέσως μετά την εκδήλωση, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε σήμερα τιμητική εκδήλωση στη μνήμη ενός μεγάλου ηγέτη και φίλου της Ελλάδας, του Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν, στην οποία συμμετείχα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Μακρόν και του προέδρου του Κοινοβουλίου Σασόλι.
Πεπεισμένος ότι το μέλλον της Γαλλίας βρίσκεται στην Ευρώπη και ότι ο ρόλος της Ευρώπης πρέπει να είναι ισχυρός και καθοριστικός, ο Ζισκάρ ντ΄Εσταίν συνέβαλε αποφασιστικά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Άνθρωπος με βαθιά κλασική παιδεία, δυναμισμό και καθαρές ιδέες, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ένταξη της χώρας μας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας».                   (AΠE)

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...