Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΚΕ ΚΚΕ - Ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»: Τιμάμε, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στην Αίθουσα Συνεδρίων της Κ.Ε. στον Περισσό, εκδήλωση όπου έγινε η πρώτη προβολή - παρουσίαση του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες, των: Γιώργου Βαγιάκη, Τίτου Πατρίκιου, Νίκου Παπαδόπουλου, Κώστα Παλαιολόγου, Γιάννη Παλαβού, Νίκου Κούνδουρου, Γιάννη Ρίτσου, Διονύση Γεωργάτου, Μίμη Βρονταμίτη, Χρήστου Σωφρονά, Κοσμά Φουντουκίδη, Βασίλη Καραμπάτσου, Βασίλη Θ. Λασκαρίδη, Παναγιώτη Μακρή, Γιώργη Φαρσακίδη, Κώστα Γαβριηλίδη, Μελέτη Κανιάρη, Δημήτρη Σέττα, Γιάννη Γιάνναρη, Μάνθου Κέτση, Μίκη Θεοδωράκη, Τάσου Λειβαδίτη, Σταμάτη Καββαδία, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Κώστα Γεωργίζα, Πολύβιου Κουτσογέωργα, Νίκου Μαλάμογλου, Νίτσας Γαβριηλίδου, Ναταλίας Αποστολοπούλου, Βασίλη Φυτσιλή, Θοδωρή Γκοβάτσου.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. «Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 103 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Βαδίζουμε ήδη στον δεύτερο αιώνα ζωής και δράσης με πολλά εφόδια και μεγάλες προσδοκίες. Προχωράμε με οδηγό τη θεωρία μας, τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Εμπλουτισμένη με νέα γνώση και σπουδαία διδάγματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα, μας φωτίζει τον δρόμο, το τέλος του μακρινού αυτού ταξιδιού και την αρχή μιας νέας εποχής. Την εποχή του σοσιαλισμού - κομμουνισμού» ανέφερε. «Στην πορεία μας αυτή, στον αγώνα που διεξάγουμε, με όλους τους λαούς του κόσμου, μας οπλίζει με πρόσθετη θέληση η ακλόνητη πίστη μας στην ακατανίκητη δύναμη της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού» είπε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει συνείδηση και πράξη το σύνθημα πως «Μόνον ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ». Οργανωμένος και αποφασισμένος ο λαός, με το ΚΚΕ μπροστάρη, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να καταγράψει άθλους».

«Οι ρίζες του ΚΚΕ είναι πολύ βαθιές και γερές. Η Μακρόνησος είναι μία από αυτές, όπως είναι και η Γιούρα, οι δεκάδες φυλακές και τόποι εξορίας, οι τόποι εκτελεσμένων και οι δοξασμένες βουνοκορφές» είπε ο Δ. Γόντικας. «Τιμάμε με περίσσιο σεβασμό και περηφάνια όλες αυτές τις στιγμές και θα συνεχίσουμε να υψώνουμε μνημεία και μουσεία αντάξια της θυσίας και του ηρωισμού των αγωνιστών. Τιμάμε, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια από τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση και παραχάραξη της Ιστορίας για να διαβρώνονται συνειδήσεις και να επιβάλλονται η υποταγή και η παραίτηση» πρόσθεσε.

Ο Δ. Γόντικας τόνισε ότι «η Μακρόνησος δεν είναι ένα ιστορικό γεγονός που πέρασε», σημειώνοντας ότι «αυτά τα λένε όσοι θέλουν να σκεπάσουν την ενοχή τους, να κρύψουν τους πραγματικούς τους σκοπούς και να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα τους». Υπενθύμισε ότι στη Μακρόνησο «ως προέκταση του βούρδουλα και με τελικό σκοπό τη δήλωση μετανοίας και την αποκήρυξη ιδεών, αρχών, ιερών και όσιων, και την αμαύρωση της άσβηστης λάμψης που είχαν το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ στις λαϊκές συνειδήσεις» τα αστικά κόμματα ανεξαιρέτως και με τις ευλογίες της τότε ηγεσίας της Εκκλησίας, έλεγαν ότι «ο αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσε την Ελλάδα από την τριπλή φασιστική κατοχή, ήταν προδοτικός, ξενοκίνητος», ότι η θέληση να χαρεί τη λευτεριά του, να ζήσει καλύτερες μέρες ως κυρίαρχος της τύχης του ήταν πράξη εχθρική, κατά της πατρίδας. Ότι οι δοσίλογοι, οι συνεργάτες του κατακτητή, οι μαυραγορίτες, οι απόντες από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ήταν οι πατριώτες και οι υπερασπιστές της ελευθερίας και της προόδου. Ότι οι Εγγλέζοι και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, οι σύμμαχοί τους, ήρθαν για να σώσουν την Ελλάδα από τους ΕΑΜοβούλγαρους».

«Σήμερα, σε διαφορετικές συνθήκες με άλλα μέσα, με άλλα λόγια οι εκμεταλλευτές του λαού αναγορεύονται σε φορείς της προόδου, είναι οι καινοτόμοι. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και το NATO, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πολεμικό προγεφύρωμα, είναι παράγοντες ειρήνης και υπερασπιστές της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι διεκδικήσεις των εργατών, του λαού για σταθερή δουλειά, με δικαιώματα και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο είναι ξεπερασμένα, λαϊκισμός ή υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για μια ανταγωνιστική οικονομία, ότι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι συνώνυμο του φασισμού και πολλά άλλα. Και ότι ο νόμος και η τάξη είναι ο όρος για μια ευνοούμενη πολιτεία». «Να ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα και του χθες και του σήμερα. Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας: Για το λαό ή για τα μονοπώλια. Αυτά τα πράγματα δεν συμβιβάζονται. Αυτή η αντίθεση δεν γεφυρώνεται και η σύγκρουση είναι καθημερινή και αναπόφευκτα θα κορυφωθεί. Είναι η ασυμβίβαστη πάλη του παλιού και του νέου, για την εργατική εξουσία, τα συμφέροντα του λαού. Ακριβώς αυτή την προοπτική θέλουν να ματαιώσουν η αστική τάξη και τα κόμματά της μαζί με τους συμμάχους τους» είπε ο Δ. Γόντικας.

Αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ είπε ότι οι συντέλεστές του «χρειάστηκε - και προς τιμήν τους - να περπατήσουν πάνω στη Μακρόνησο απ' άκρη σ' άκρη, να πατήσουν τα χώματα που πάτησαν οι Μακρονησιώτες αγωνιστές».

Ο Δ. Γόντικας ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας «από καρδιάς» εκ μέρους της Κ.Ε. του ΚΚΕ τους:

Σεναριογράφους, Νίκη Κυριαζή και Αλέξανδρο Βαλσαμή. Τον σκηνοθέτη Σήφη Στάμου και τους συνεργάτες του.

Τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν με τη φωνή τους «στιγμές τραγωδίας και μεγαλείου»:

Σοντάκη Μαριάνθη - κεντρική αφηγήτρια

Αντωνιάδη Δημήτρη

Γερασιμίδου Ελένη

Καζάκο Κώστα

Καταλειφό Δημήτρη

Κατσαμένη Δανάη

Κιμούλη Γιώργο

Κωνσταντίνου Ανδρέα

Μαυρομάτη Ηλιάνα

Μιχαηλίδη Πέρη

Ορκόπουλο Παύλο

Πάνου Θέμη

Παπαδημητρίου Μάκη

Στάνκογλου Γιάννη

Ευχαρίστησε, επίσης, για τη συμμετοχή τους

Γιαννειό Προκόπη

Ζουριδάκη Αλέξανδρο

Κολοβό Βασίλη

Μαμωνά Βασίλη

Νάκη Δημήτρη

Ξυλαρδιστό Δημοσθένη

Τζουμάκη Δημήτρη

Τον μουσικό Ανδρονιάδη Δημήτρη και τον μαέστρο Κολοβό Χρήστο.

Τον μοντέρ Γκέκα Σωτήρη,

Τον Αποστολίδη 'Ακη και τον Βαλεργάκη 'Ακη στη φωτογραφία.

Τον Χαρμπαλή Παύλο στην ηχοληψία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness