Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Έρχεται νέα σφοδρότερη κακοκαιρία μετά την «Αθηνά» - Θυμίζει τον «Ιανό»

Μετά την «Αθηνά» έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας, πολύ ισχυρότερο, που θυμίζει τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε την χώρα μας πέρυσι, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, όπως λέει στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης

Η σφοδρή κακοκαιρία θα επηρεάσει Αττική και Εύβοια με σφοδρές βροχέςκαταιγίδες και ανέμους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ φαίνεται πως φέρει και τα πρώτα χιόνια στα βόρεια.

Όπως λέει αρχικά ο κ. Μαρουσάκης για την «Αθηνά»: «Τόσο σήμερα όσο και μέχρι την Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, αλλά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Σε αυτές τις περιοχές κατά διαστήματα θα έχουμε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες και χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να δημιουργήσουν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Θα υπάρχουν ωστόσο και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό, δεν θα είναι συνεχόμενες οι βροχοπτώσεις». 

Νέα προβλήματα από το βράδυ της Τετάρτης

Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος στο CNN Greece: «Εκεί που πρέπει να σταθούμε πάρα πολύ είναι ότι από την Τετάρτη το βράδυ και κυρίως Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο φαίνεται να έρχεται ένα πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από την κεντρική Μεσόγειο, από τα νότια δηλαδή τμήματα της Ιταλίας, το οποίο βαρομετρικό χαμηλό ίσως πάρει χαρακτηριστικά μεσογειακού τροπικού κυκλώνα. 

Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα προσεγγίσει τα νησιά του κεντρικού Ιονίου και θα σχηματιστεί κατά κάποιο τρόπο, ένα τροπικός κυκλώνας μέσα στο Ιόνιο, ο οποίος θα χτυπήσει τη χώρα από τα δυτικά προς ανατολικά.

Αυτό σημαίνει πως θα φέρει πάρα πολύ νερό σε πολλές περιοχές, ακόμα όμως δεν μπορούμε να δούμε ποιες θα βρεθούν στο «μάτι» του.

Φαίνεται πως θα είναι σίγουρα τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, η δυτική ηπειρωτική χώρα και ανατολικότερα φαίνεται ότι θα επηρεαστεί η κεντρική ηπειρωτική χώρα προς την περιοχή της Θεσσαλίας, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και στο τελείωμα της κακοκαιρίας θα επηρεαστεί το ανατολικό βόρειο Αιγαίο και η βορειοανατολική Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν έχουν ξεκαθαρίσει, για ποιες περιοχές θα πληγούν και είναι μια πρώτη εικόνα που σχηματίζεται από αυτή την κίνηση του κατά πάσα πιθανότητα μεσογειακού κυκλώνα».

Πόσο αναμένεται να διαρκέσει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «θα έχουμε πολύ δυνατούς ανέμους που ίσως ξεπεράσουν τα 9 και 10 μποφόρ θα έχουμε και τα πρώτα χιόνια στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Φαίνεται πως αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει πολύ κρύο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Το δεύτερο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας φαίνεται πως θα κρατήσει σίγουρα και την Κυριακή όταν θα ξεκινήσει και να απομακρύνεται προς το ανατολικό βορειοανατολικό Αιγαίο και να υποχωρεί η δράση του».

Μεγάλη προσοχή σε Εύβοια και Αττική – Φόβοι για πλημμύρες

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι θα φέρει πολύ νερό και χρειάζεται επαγρύπνηση σε Εύβοια καθώς θα βρεθεί στο επίκεντρο και η περιοχή της Αττικής, και έχουμε και εδώ καμένες εκτάσεις με τη Βαρυμπόμπη και είναι πιθανό να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Η κακοκαιρία μοιάζει με τον Ιανό, θα δούμε πόσο θα προσεγγίσει την έντασή του», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.

 ΠΗΓΗ:CNN