Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα αλλάξει τη Συμφωνία με τη Γαλλία για το Σαχέλ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε έναν τέτοιο πόλεμο θεωρείται αδιανόητη

Για μία επικίνδυνη κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η χώρα σε περίπτωση που εμπλακεί σε μια ανούσια εκστρατεία στο Σαχέλ μιλάει η Κουμουνδούρου, επαναλαμβάνοντας και σήμερα ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η αλλαγή του άρθρου 18α που προβλέπει τη παρουσία ελληνικών δυνάμεων στη περιοχή της Σαχάρας και νότια από αυτή, με την ίδια τη Συμφωνία προβλέπει αυτή δυνατότητα.

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που δίνει η ίδια η συμφωνία, για να την αλλάξουμε και να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο να εμπλακούν Έλληνες στρατιώτες σε συγκρούσεις με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στο Σαχέλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε έναν τέτοιο πόλεμο θεωρείται αδιανόητη για έναν απλούστατο λόγο. Δεν είναι δικός μας πόλεμος και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βγάλει η χώρα μας τα «κάστανα από τη φωτιά». Ειδικά σε μία περίοδο που οι γαλλικές δυνάμεις περιορίζουν τη παρουσία τους στη περιοχή.

«Το Σαχέλ αποτελεί μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην Αφρική, στην οποία οι γαλλικές δυνάμεις συγκρούονται με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις», σημείωσε, επίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συζητούσε και πριν την ελληνογαλλική Συμφωνία να συμμετέχουν Έλληνες στρατιώτες σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς σε απάντηση που έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε σχετική ερώτηση στη Βουλή που είχε καταθέσει πριν από λίγο καιρό ο Γιώργος Κατρούγκαλος, γίνεται σαφές ότι η Γαλλία έχει ζητήσει από την Ελλάδα να εμπλακεί στρατιωτικά σε αυτές τις συγκρούσεις. Κάτι που έρχεται η σημερινή συμφωνία, με το άρθρο 18α, να το κάνει πράξη.

Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που αποτελεί τον κορμό μίας μελλοντικής προοδευτικής κυβέρνησης, θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του εν λόγω άρθρου, βάσει του άρθρου 31 της ελληνογαλλικής Συμφωνίας που ρητά δηλώνει ότι μπορούν να υπάρξουν τροποποιήσεις.

ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR

 

 

    

randomness