Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Regional Growth Conference - Δ.Αβραμόπουλος

"Το όραμα που οδήγησε στην γέννηση της Ευρώπης εξακολουθεί να υπάρχει αλλά πρέπει να ζωντανέψει"

 

«Οι απανωτές κρίσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη, η οικονομική, η προσφυγική και η υγειονομική, έφεραν στην επιφάνεια τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όραμα που οδήγησε στην γέννηση της Ευρώπης εξακολουθεί να υπάρχει αλλά πρέπει να ζωντανέψει» σημείωσε ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Πάτρα και διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε και στηρίχθηκε στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας αλλά οι απανωτές κρίσεις άρχισαν να φέρνουν τα κράτη μέλη πάλι πίσω σε ένα περιβάλλον ψευδεπίγραφης ασφάλειας, πίσω από τα κλειστά σύνορα. Άρχισαν να αναπτύσσονται πιο αυστηρές εθνικές πολιτικές και παράλληλα επειδή έπρεπε να εξηγηθεί γιατί προέκυψε αυτή η σειρά των κρίσεων είχαμε άνοδο του εθνικισμού» σημείωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ευρώπη «δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει ομοσπονδιακές δομές παρά τα βήματα που έχουν γίνει». Ανέφερε ως παράδειγμα την «υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος χωρίς όμως πρωτύτερα να έχει φροντίσει να έχει και μία κοινή οικονομική πολιτική, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς οικονομίες κάποιων χωρών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, να ενσωματωθούν μεν στην Ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά να υποστούν τις πιέσεις και τις εξελίξεις που ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς και για το κράτος αλλά και για την κοινωνία».

Υπογράμμισε πως η «Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το όνειρο εκείνων που τη δημιούργησαν. Μπορεί η Ευρώπη να αποκτήσει ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική; Πολλά ακούγονται αλλά στην πράξη έχουμε διμερείς σχέσεις με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της γειτονιάς και μία εθνική πολιτική εξυπηρέτηση όπως και παλαιότερα των αποκαλούμενων εθνικών στρατηγικών συμφερόντων, τα οποία της ακυρώνουν τον ενιαίο πολιτικό λόγο».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εάν δεν ολοκληρωθεί πολιτικά η Ευρώπη, φοβάμαι ότι θα είναι ένας οργανισμός οικονομικός, δεν θα μπορέσει όμως ποτέ να γίνει παγκόσμιος παίκτης και παγκόσμια δύναμη. Σήμερα έχουμε τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ. Όλοι λένε ότι υπάρχει και η Ευρώπη, συμμετέχει παντού ως Ευρώπη, αλλά όχι σαν μία μεγάλη δύναμη που και πολιτικά ολοκληρώθηκε. Εδώ βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα κρίσιμο στάδιο για να μην οδηγηθούμε και κυρίως οι επόμενες γενεές στο να ζήσουν δραματικές στιγμές όπως οι προηγούμενες. Διότι αν αρχίσουν οι ανταγωνισμοί οι διεκδικήσεις οι εσωτερικές συγκρούσεις, αν ανέβει περισσότερο ο εθνικισμός εις βάρος του ευρωπαϊκού πνεύματος και της ευρωπαϊκής συνοχής, τότε φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες στιγμές».

Αναφερόμενος στο 2015 είπε ότι «εν τοις πράγμασι ακυρώθηκε η συμφωνία του Δουβλίνου και ότι με τις εξελίξεις που σημειώθηκαν ουσιαστικά χρειαζόμασταν ένα καινούργιο Δουβλίνο».

Αναφερόμενος στο σήμερα είπε ότι αν με τη λήξη του συναγερμού της πανδημίας που η Ευρώπη θα είναι ένας ασφαλής προορισμός, πάλι θα έχουμε νέες ροές, δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα αντέχει η δήλωση Ελλάδας Τουρκίας που μέχρι το 2019 έδινε αποτελέσματα.

«Το μόνο που πέρασε κάποιο "μήνυμα" από το μέλλον και ότι θα έχουμε προβλήματα είναι αυτά που έγιναν στον Έβρο, και πολύ σωστά η ελληνική κυβέρνηση όρθωσε το τείχος εκεί για να σταματήσει τις ροές. Γιατί όμως από τον Έβρο και όχι από τα νησιά; Για ποιο λόγο εκείνη τη στιγμή που γινόταν εντός εισαγωγικών η εισβολή από τον Έβρο δεν είχαμε παράλληλα άνοιγμα και της "πόρτας" προς τα νησιά; Διότι αν είχε ανοίξει αυτή η πόρτα και είχαν φτάσει χιλιάδες στα νησιά θα είχε καταρρεύσει το σύστημα διαχείρισης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Γιατί ο Έβρος δεν είχε ενταχθεί στη δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας η οποία δούλευε μέχρι τότε».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης σημείωσε ότι «ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Τώρα που εμείς μιλάμε εδώ στην Πάτρα, 450 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε κίνηση. Στον αιώνα της ανθρώπινης κινητικότητας -όπως θα χαρακτηριστεί από ιστορικούς του μέλλοντος- η Ευρώπη οφείλει καλύτερα να προετοιμαστεί όπως και η Ελλάδα σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες χώρες»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κυβέρνηση σημείωσε: «Η ξεκάθαρη θέση του κ Μητσοτάκη από την αρχή ήταν να ανοίξουμε τον διάλογο. Με τον γείτονα συνομιλείς. Αν δεν καταφέρεις να συνομιλήσεις υπάρχουν άλλοι τρόποι». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η διευθέτηση των διαφορών σε δύο χώρες μπορούν να επιτευχθούν με τρεις τρόπους: Με διάλογο, μέσω διεθνών διαδικασιών ή με πόλεμο. «Καμία παραχώρηση για την εθνική μας κυριαρχία υπογράμμισε».

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness