Σκληρή κριτική Βελκουλέσκου στους Ευρωπαίους για χρέος και δημοσιονομικά
Έμμεση αλλά σκληρή κριτική στις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων για το χρέος και τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας εξαπέλυσε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, φανερώνοντας εκ νέου τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ταμείο σχετικά με το τρίτο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση, ουσιαστικά παρακινώντας τους Ευρωπαίους να λάβουν δράση.
Το Ταμείο σχεδιάζει να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής χρηματοδοτικής του στο ελληνικό πρόγραμμα στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου του έως το τέλος του έτους, και έχει καλέσει τους Ευρωπαίους να ποσοτικοποιήσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθιές παρεμβάσεις που έχουν δεχτεί να μελετήσουν το ταχύτερο δυνατό.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βελκουλέσκου φέρεται να εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ταμείο θα έχει λάβει σαφείς λεπτομέρειες για τα ευρωπαϊκά σχέδια πριν τις γερμανικές εκλογές, που θα λάβουν χώρα το αργότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.