Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Aλλάζει τα δεδομένα η «συγγνώμη» του Ελπιδοφόρου – Προς εκτόνωση η κρίση με την ελληνική κυβέρνηση

Προς εκτόνωση βαίνει η αιφνίδια, πλην όμως σοβαρή, κρίση στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την ελληνική κυβέρνηση που προκάλεσε η πρωτοβουλία του κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι τόνοι έπεσαν μετά την δήλωση με την οποία ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου Ερσίν Τατάρ προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».

Είχε προηγηθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και η αναδίπλωση του κ. Ελπιδοφόρου ήρθε ως απότοκο του ισχυρού τελεσίγραφου που του εστάλη από την κυβέρνηση με την ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero) της αμερικανικής μεγαλούπολης για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και να ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και οι εργασίες της ανοικοδόμησής του βρίσκονται κοντά στην αποπεράτωση.

Κινήσεις καταλλαγής

Προκειμένου, μάλιστα, να μην πέσει άλλο λάδι στη φωτιά, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσαν Έλληνες ομογενείς προς τιμήν του πρωθυπουργού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε απαιτήσει να είναι εκείνος που θα προσφωνούσε τον κ. Μητσοτάκη, απαίτηση που απορρίφθηκε από κυβερνητικής πλευράς.

Πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Πρώτου θέματος, αναφέρουν ότι η αναγνώριση της λανθασμένης συμπεριφοράς που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, αφού δέχθηκε ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οδήγησε σε καταλλαγή η οποία δεν αποκλείεται να επισημοποιηθεί με μια – έστω ανεπίσημη- που ενδέχεται να έχουν σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η παράταση της έντασης και η διαιώνιση της κρίσης. Από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος κατάλαβε ότι οδηγούνταν σε απομόνωση έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας, αλλά και της ομογένειας. Από την άλλη η κυβέρνηση έβλεπε τον κίνδυνο η κρίση που δημιουργήθηκε να λάβει διαστάσεις που θα δίχαζαν την Ομογένεια αλλά και να επισκίαζε πλήρως την παρουσία του πρωθυπουργού στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά σημαντικών επαφών.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR