Αλβανία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών
Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη για την αλβανική πολιτεία, η επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικής Πληροφόρησης (SHISH), Βλόρα Χισένι, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά της, έπειτα από απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK), στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για υπόθεση διαφθοράς.
Σύμφωνα με την SPAK, η Χισένι ερευνάται για τα αδικήματα της υποστήριξης δράστη εγκλήματος και της αποκάλυψης απόρρητων πράξεων ή πληροφοριών. Η έρευνα συνδέεται με υπόθεση που αφορά την Εθνική Υπηρεσία Κοινωνίας της Πληροφορίας (AKSHI), τον κρατικό φορέα που διαχειρίζεται τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και σημαντικές υποδομές πληροφορικής της Αλβανίας. Οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν, μεταξύ άλλων, εάν απόρρητες πληροφορίες δόθηκαν σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.
Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της θέσης που κατείχε η Χισένι. Ανέλαβε την ηγεσία της SHISH το 2023, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως αναπληρώτρια επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Κοσόβου. Η απόφαση εναντίον της αποτελεί μία εξαιρετικά ασυνήθιστη εξέλιξη για την αλβανική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς αφορά την κορυφή ενός θεσμού που έχει άμεση σχέση με την εθνική ασφάλεια.
Η υπόθεση απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα επειδή, όταν ανακοινώθηκε το μέτρο, η Χισένι βρισκόταν εκτός Αλβανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επέστρεφε από το Μπακού, όπου είχε συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών, και στη συνέχεια εμφανίστηκε στα σύνορα Αλβανίας–Κοσόβου.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε την απομάκρυνσή της από την ηγεσία της SHISH και δήλωσε ότι, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της χώρας, θα προχωρήσει στην επιλογή νέου επικεφαλής. Παράλληλα, τόνισε ότι κάθε πρόσωπο θεωρείται αθώο μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες.
Η υπόθεση συνδέεται με μια ευρύτερη έρευνα της SPAK για διαφθορά και δημόσιες συμβάσεις στην AKSHI, στην οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κρατικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες. Η εξέλιξη αναμένεται να έχει πολιτικές και θεσμικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα καθώς η Αλβανία βρίσκεται σε διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής της πορείας.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι κατηγορίες σε βάρος της Χισένι δεν αποτελούν δικαστικά διαπιστωμένη ενοχή. Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται να δείξει εάν οι καταγγελίες θα επιβεβαιωθούν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ηγεσία και τη λειτουργία των αλβανικών υπηρεσιών ασφαλείας.



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

