Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Απειλεί ο Σοϊλού: Η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη μεταναστών

Χθες η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ηχηρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύοντας πως η ΕΕ δεν θα δεχτεί νέα εργαλειοποίηση.

 

«Δεν είμαστε αποθήκη μεταναστών», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας απειλώντας έμμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν προτίθεται να κρατήσει άλλους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη, ο Σεργκέι Σοϊλού σε ομιλία του ανέφερε ότι «Η Τουρκία από το 2016, έχει πιάσει παράνομους μετανάστες εντός της χώρας, όταν περνούσαν τα ανατολικά και νότια σύνορα στη διαδρομή στο Αιγαίο και στη Θράκη, όταν περνούσαν από την Ελλάδα… Ο συνολικός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουμε πιάσει είναι 1.293.662».

«Η Δύση σκέπτεται το εξής: Η Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της και να μας προστατέψει. Αν οι παράνομοι μετανάστες περάσουν να τους κρατήσει. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε ‘αποθήκη μεταναστών’ της Δύσης» τόνισε δε ο Σοϊλού με αφορμή το Αφγανικό. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Άγκυρα πανηγύριζε ότι είχαν περάσει στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες.

Πάντως χθες η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ηχηρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύοντας πως η ΕΕ δεν θα δεχτεί νέα εργαλειοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την «κατάσταση της Ένωσης» που εκφώνησε ενώπιον των ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι «αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν, ενώ οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους».

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο Βάλτερ Στάινμάιερ, εξαπολύοντας επί της ουσίας… έμμεση προειδοποίηση για εικόνες 2015 στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα είπε πως «κανείς δεν θέλει να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία» ζητώντας από την Ε.Ε και τη Γερμανία να συνδράμουν οικονομικά.

 

ΠΗΓΗ : newpost