Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γερμανία: Οι «Σοφοί» της οικονομίας αναθεωρούν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη από 3,1% σε 2,7% για το τρέχον έτος

Ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, ύψους 2,7% αντί 3,1% που είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο, προβλέπει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην ετήσια έκθεσή του που παρέδωσε σήμερα στην καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τους «Σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, η ανάκαμψη συνεχίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, μετριάζεται ωστόσο από τα προβλήματα στην παράδοση των εμπορευμάτων. «Τα παγκόσμια προβλήματα στις μεταφορές και στην παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων επηρεάζουν τη γερμανική βιομηχανία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες αξιών.

Η αύξηση του κόστους ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφοράς επιβαρύνει τα περιθώρια κέρδους των εταιριών και είναι πιθανό να μετακυλίεται - τουλάχιστον εν μέρει - στον καταναλωτή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία ταυτόχρονα αναφέρει ότι αν η ιδιωτική ζήτηση για υπηρεσίες και βιομηχανικά προϊόντα εξομαλυνθεί το επόμενο έτος, η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιταχύνεται. Για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,6%.

Μεταξύ των κινδύνων που διακρίνουν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι είναι το νέο κύμα της πανδημίας και τα παρατεταμένα προβλήματα στις παραδόσεις των αγαθών. Αυτές οι δύο παράμετροι ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022, διευκρινίζεται.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 5,9% το 2020 σε 5,7% το 2021 και 5,1% το 2022, αν και η πανδημία εγκυμονεί κινδύνους και για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. «Εάν υπάρξουν ξανά περιορισμοί, για παράδειγμα στην εστίαση, η θετική τάση θα είναι τελικά πιο ασθενής», τονίζεται.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.