Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη - Μειώνουν ή σβήνουν τα φώτα οι ευρωπαϊκές πόλεις

Ζεστό κρασί, στολίδια, χριστουγεννιάτικες αγορές: Στη Βερόνα τα Χριστούγεννα έχουν μπει για τα καλά, αλλά πέρα από τους πάγκους η ιταλική πόλη δεν έχει ακόμα στολίσει στους πεζόδρομους της, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους υπεύθυνους για το κατά πόσο φωτεινή θα πρέπει να είναι η πόλη.


Χαμηλώνουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα


Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι ιθύνοντες παλεύουν μεταξύ δυο επιλογών: Να χαμηλώσουν τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό για να στείλουν ένα μήνυμα εξοικονόμησης ενέργειας και αλληλεγγύης προς τους πολίτες που πιέζονται από τους υψηλότερους λογαριασμούς και τον πληθωρισμό, προστατεύοντας παράλληλα τα δημόσια ταμεία. Ή να αφήσουν τα φώτα να λάμπουν σε ένα μήνυμα προκλητικότητας μετά από δύο χρόνια καταστολής της χριστουγεννιάτικης περιόδου από την πανδημία, φωτίζοντας τις πόλεις με εορταστική διάθεση που οι έμποροι ελπίζουν ότι θα χαλαρώσει και το πορτοφόλι των πολιτών.

«Αν κλείσουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα, θα μπορούσαν κάλλιστα να κλείσουν και τα Χριστούγεννα», δήλωσε η Estrella Puerto, η οποία πουλάει παραδοσιακές ισπανικές μαντίλες, ή γυναικεία πέπλα, σε ένα μικρό κατάστημα στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Όπως αναφέρει το abcnews, το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο της φημισμένης χριστουγεννιάτικης αγοράς του Στρασβούργου, έχει φέτος πάντως λιγότερα φωτάκια, καθώς η γαλλική πόλη επιδιώκει να μειώσει τη δημόσια κατανάλωση ενέργειας κατά 10% φέτος.

Από το Παρίσι έως το Λονδίνο, οι δημοτικοί υπάλληλοι περιορίζουν τις ώρες εορταστικού φωτισμού και πολλοί έχουν στραφεί σε πιο ενεργειακά αποδοτικά φώτα LED ή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εμπορική συνοικία Oxford Street του Λονδίνου ελπίζει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα περιορίζοντας τον φωτισμό των φώτων της από τις 3 έως τις 11 μ.μ. και εγκαθιστώντας λαμπτήρες LED.

«Από οικολογική άποψη, είναι η μόνη πραγματική λύση», δήλωσε η κάτοικος του Παρισιού Marie Breguet, 26 ετών, καθώς έκανε βόλτα στα Ηλύσια Πεδία, τα οποία φωτίζονται μόνο μέχρι τις 23:45 μ.μ., αντί για τις 2 π.μ. όπως τα περσινά Χριστούγεννα. «Ο πόλεμος και η ενεργειακή συμπίεση είναι μια πραγματικότητα. Κανείς δεν θα πάθει κακό με λίγο λιγότερους φωτισμούς φέτος».

Τα φώτα είναι σβηστά κατά μήκος της λεωφόρου Andrassy της Βουδαπέστης, όπου φέτος αποφασίστηκε ότι δεν θα φωτιστεί όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ο φωτισμός μειώνεται επίσης σε μνημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών πάνω από τον ποταμό Δούναβη.

«Η εξοικονόμηση του φωτισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι ζούμε σε εποχές που χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα ενέργειας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Βουδαπέστης, Ambrus Kiss. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η εξοικονόμηση φωτισμού θα αποτρέψει τους τουρίστες από το να έρθουν στην πόλη, η οποία διοργανώνει δύο χριστουγεννιάτικες αγορές που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια υπερβολή», είπε.

Τα εορταστικά φώτα, που φέτος αποτελούνται από LED, θα χαμηλώσουν επίσης από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. στο παλιό κέντρο της πόλης Μπρασόβ στην κεντρική Ρουμανία και θα σβήσουν αλλού, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.


Καινοτομίες... λόγω ενεργειακής κρίσης

Η κρίση, η οποία προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία που διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, πυροδοτεί καινοτομίες.

Στην ιταλική ορεινή πόλη Μπόρνο, στη Λομβαρδία, ποδηλάτες με στατικά ποδήλατα θα παρέχουν ενέργεια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης τροφοδοτώντας μπαταρίες με κινητική ενέργεια. Οποιοσδήποτε μπορεί να ανέβει και όσο πιο γρήγορα κάνει πετάλι, τόσο πιο φωτεινά είναι τα φώτα. Κανένας εορταστικός φωτισμός δεν θα τοποθετηθεί αλλού στην πόλη για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσαν οι αρμόδιοι.

Στην Ιταλία, πολλές πόλεις ανάβουν παραδοσιακά τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στις δημόσιες πλατείες στις 8 Δεκεμβρίου, τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δίνοντας ακόμα χρόνο για να καταστρώσουν σχέδια για εορταστικές οθόνες στους δρόμους. Οι αξιωματούχοι της  Βερόνα συζητούν να περιορίσουν τον φωτισμό σε μερικούς μόνο βασικούς εμπορικούς δρόμους και να χρησιμοποιήσουν την εξοικονόμηση χρημάτων για να βοηθήσουν άπορες οικογένειες.

«Στη Βερόνα, η ατμόσφαιρα υπάρχει ούτως ή άλλως», δήλωσε ο καταστηματάρχης Τζιανκάρλο Πεσιέρα.

«Μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς τα φώτα. Υπάρχουν οι χριστουγεννιάτικοι πάγκοι και οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι στολισμένες για τις γιορτές», δήλωσε ο Peschiera.



Κάποιοι αντιδρούν

Μετά από δύο Χριστούγεννα υπό τους περιορισμούς του COVID-19, κάποιοι έχουν πάντως διαφορετική άποψη.

«Δεν είναι Χριστούγεννα όλο το χρόνο», δήλωσε η Παριζιάνα Alice Betout, 39 ετών. «Γιατί δεν μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτές κανονικά και να κάνουμε την εξοικονόμηση (ενέργειας) τον υπόλοιπο χρόνο;».

Πάντως, στη Γερμανία παρά τις έκτακτες περικοπές που ανακοινώθηκαν αυτό το φθινόπωρο, οι φωτισμός τις ημέρες των Χριστουγέννων εξαιρέθηκε ακόμη και όταν οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ζητούσαν αυτοσυγκράτηση.

«Πολλές αυλές μοιάζουν με κάτι βγαλμένο από αμερικανική χριστουγεννιάτικη ταινία», γκρίνιαξε η Περιβαλλοντική Δράση Γερμανίας.


Αυτοί που μένουν σπίτι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια

Στην Ισπανία, η πόλη Βίγκο παρά την ενεργειακή κρίση και φέτος θα στολιστεί όπως κάθε χρόνο, με την υπερβολή να ξεχυλίζει καθώς αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Παρά την προτροπή της κυβέρνησης προς τις πόλεις να μειώσουν τον φωτισμό, η φετινή εγκατάσταση αποτελείται από 11 εκατομμύρια φώτα LED σε περισσότερους από 400 δρόμους - 30 περισσότερα από πέρυσι και πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ισπανική πόλη. Απλά θα μένουν αναμμένα για μία ώρα λιγότερο κάθε μέρα σε σχέση με πέρσι.

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός αποτελεί το αγαπημένο έργο του δημάρχου Abel Caballero. «Αν δεν γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα, θα κέρδιζε ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε.

Ο Caballero λέει ότι η οικονομική απόδοση είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για το εμπόριο όσο και για τις επιχειρήσεις στο Βίγκο. Τα ξενοδοχεία στην πόλη και τη γύρω περιοχή ήταν εντελώς γεμάτα για την έναρξη της φωταγώγησης και αναμένεται να είναι γεμάτα και με πληρότητα στο 100% κάθε εβδομάδα.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας έχουν καταγράψει αριθμούς που θα μπορούσαν να κάνουν την καρδιά κάθε Grinch του φωτισμού να μεγαλώσει τουλάχιστον τρία μεγέθη.

Η ένωση εκθετών της αγοράς δήλωσε ότι μια οικογενειακή επίσκεψη στη χριστουγεννιάτικη αγορά καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το να μένει κανείς στο σπίτι. Μια τετραμελής οικογένεια που ξοδεύει μια ώρα για να μαγειρέψει το δείπνο σε ηλεκτρική κουζίνα, να προβάλει μια δίωρη ταινία, να λειτουργήσει μια κονσόλα βίντεο και να φωτίσει τα δωμάτια των παιδιών, θα κατανάλωνε 0,711 κιλοβατώρες ανά άτομο έναντι 0,1 έως 0,2 κιλοβατώρες ανά άτομο για να κάνει βόλτα σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά.

«Αν οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι, δεν κάθονται στη γωνία στο σκοτάδι», δήλωσε ο Frank Hakelberg, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Θεατρικών Εκθετών. «Οι άνθρωποι του καναπέ καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι όταν βρίσκονται σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά».

 

Πηγή: ethnos.gr

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness