Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Μετεωρολογικό ποτάμι» πλήττει τη Βόρεια Καλιφόρνια

Επικίνδυνες καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες πλήττουν τη Βόρεια Καλιφόρνια, περιοχή που είχε καεί από καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, να πέφτουν δέντρα, ενώ σε μερικές περιοχές έχουν ήδη σημειωθεί κατολισθήσεις.

Η σφοδρή καταιγίδα έρχεται εν μέσω κρίσης ξηρασίας στην Καλιφόρνια και ενώ η πολιτεία βιώνει τη δεύτερη χρονιά με τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ. Εκτός από τη βροχή αναμένονται και ισχυροί άνεμοι με ριπές έντασης έως και 97 χλμ/ώρα, ενώ στην οροσειρά της Νεβάδα θεωρείται πιθανό να πέσουν έως και 30 εκατοστά χιόνι.

Οι μετεωρολόγοι, που ονομάζουν το φαινόμενο «μετεωρολογικό ποτάμι», προβλέπουν ότι θα καταγραφούν ύψη βροχής ρεκόρ, έως και 254 χιλιοστά, τις επόμενες ημέρες στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Ως «μετεωρολογικό ποτάμι» ορίζονται περιοχές στην ατμόσφαιρα όπου συγκεντρώνεται σημαντική ποσότητα υδρατμών οι οποίοι που αναδύονται από τα ζεστά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, και ταξιδεύουν σε ύψος άνω των δύο μιλίων πάνω από τη θάλασσα. 

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Σακραμέντο έχει προειδοποιήσει για «ιστορικές ποσότητες βροχής», ενώ πλημμυρικά φαινόμενα έχουν ήδη καταγραφεί στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και σε δρόμους του Μπέρκλεϊ.

Βορειότερα, η τροχαία της Καλιφόρνιας έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο στην κομητεία Μπιουτ, εξαιτίας των κατολισθήσεων στην ευρύτερη περιοχή που κάηκε το καλοκαίρι, ενώ οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μη μετακινούνται αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Οι περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές είναι αυτές που ανησυχούν κυρίως τις αρχές, καθώς δεν υπήρξε χρόνος για να αποκατασταθεί η βλάστηση και η εναπομείνασα δεν είναι επαρκής για να συγκρατήσει τις μεγάλες ποσότητες βροχής, με κίνδυνο να προκληθούν κατολισθήσεις και να δημιουργηθούν ποτάμια λάσπης που θα μπορούσαν να παγιδεύσουν ανθρώπους.

Νότια του Σαν Φρανσίσκο δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε οικισμούς στα βουνά της Σάντα Κρουζ, αλλά και σε περιοχές της Σάντα Μπάρμπαρα.

 

Πηγή: efsyn.gr