Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μιανμάρ: Σχεδόν 45.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις στην πολιτεία Ραχίν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

   

Η επιδείνωση των μαχών στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ ώθησε περίπου 45.000 μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ υπάρχουν «τρομακτικές και ανησυχητικές αναφορές» για φόνους και πυρπολήσεις των περιουσιών τους, ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες ημέρες λόγω των συγκρούσεων στις περιοχές Μπουτιντάουνγκ και Μαουνγκντάου», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, εκπρόσωπος του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Περίπου 45.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει προς μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ναφ, στη μεθόριο με το Μπανγκλαντές αναζητώντας προστασία», πρόσθεσε η ίδια.

Η δυτική πολιτεία Ραχίν συγκλονίζεται από τον Νοέμβριο από συγκρούεις μεταξύ μιας ισχυρής, ένοπλης εθνοτικής πολιτοφυλακής, τον Στρατό του Αρακάν (ΑΑ), και των δυνάμεων της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία στη Μιανμάρ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Στρατός του Αρακάν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε μία πόλη στο κρατίδιο Ραχίν, έπειτα από εβδομάδες συγκρούσεων.

Ο Στρατός του Αρακάν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι στοχοθετούσε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια κατά τις επιχειρήσεις του στην περιοχή.

Ο ΑΑ αναφέρει ότι διεκδικεί περισσότερη ανεξαρτησία για την εθνοτική ομάδα των Ραχίν που ζουν στην πολιτεία. Ωστόσο εκεί ζουν και περίπου 600.000 μέλη της διωκόμενης μειονότητας των Ροχίνγκια.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια είχαν φύγει από την πολιτεία Ραχίν το 2017 λόγω των εκτεταμένων διώξεων του στρατού της Μιανμάρ για τις οποίες ο ΟΗΕ έχει ξεκινήσει έρευνα για γενοκτονία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια ζουν πλέον στοιβαγμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές σε άθλιες συνθήκες.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ζήτησε από το Μπανγκλαντές και άλλες χώρες «να προσφέρουν επαρκή προστασία σε αυτούς που τη ζητούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε η Θρόσελ.

Παράλληλα η ίδια προειδοποίησε για «τους ξεκάθαρους και υπαρκτούς κινδύνους σημαντικής εξάπλωσης της βίας καθώς έχει ξεκινήσει η μάχη για την κατάληψη της γειτονικής πόλης Μαουνγκντάου, όπου ο στρατός (της Μιανμάρ) διαθέτει προκεχωρημένα φυλάκια και όπου ζει μεγάλη κοινότητα Ροχίνγκια».

«Ο Ύπατος Αρμοστής ζητεί τον άμεσο τερματισμό της βίας και την προστασία όλων των αμάχων χωρίς διακρίσεις με βάση την ταυτότητά τους», πρόσθεσε η Θρόσελ.

«Σε αυτή την φρικτή κατάσταση οι άμαχοι είναι για μία ακόμη φορά τα θύματα και σκοτώνονται, οι περιουσίες τους καταστρέφονται και λεηλατούνται, τα αιτήματά τους για ασφάλεια αγνοούνται και αναγκάζονται να φύγουν από τις εστίες τους μέσα σε έναν εφιάλτη συνεχών δεινών», κατήγγειλε η ίδια.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων