Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νέα Ζηλανδία: Ένας νεκρός, πολλοί αγνοούμενοι από την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στη Νέα Ζηλανδία. Δεκάδες οι τραυματίες με εγκαύματα. Φόβοι πως θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι αγνοούνται. «Παγώνουν» το αίμα οι εικόνες δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Τουριστικοί πράκτορες έσωσαν ανθρώπους που βρίσκονταν στο νησί. Το νησί Γουάιτ που ήταν γεμάτο τουρίστες την ώρα της έκρηξης.

Το ηφαίστειο Ουακατάνε, στο νησί Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία, εξερράγη για πρώτη φορά από το 2001 και σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό η έκρηξή του έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο.

Το ηφαίστειο Ουακατάνε είναι το πιο ενεργό στη Νέα Ζηλανδία. Βρίσκεται στο νησί Γουάιτ και την ώρα της έκρηξης, κοντά στον κρατήρα του, περπατούσαν δεκάδες τουρίστες. Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσαν πως ένας άνθρωπος έχει ήδη χάσει τη ζωή του, ενώ εκφράζονται φόβοι πως δεν αποκλείεται ο απολογισμός να είναι πιο βαρύς.

Ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ήταν ένας από τους 23 που απομακρύνθηκαν από το νησί λίγα λεπτά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Είχε σοβαρά εγκαύματα και υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι παραμένουν στο νησί Γουάιτ και θεωρούνται αγνοούμενοι. Οι τραυματίες που έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, φέρουν σοβαρά εγκαύματα, ανακοίνωσαν οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία.

Η αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι σχεδόν έξι ώρες μετά την έκρηξη, αρκετοί άνθρωποι «βρίσκονταν ακόμα» πάνω στο νησί Γουάιτ, ενώ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» μια επιχείρηση διάσωσης στο ηφαίστειο, από όπου υψώνεται μια πυκνή στήλη λευκής ηφαιστειακής τέφρας και καυτών αερίων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων St. John της πόλης Ουακατάνε, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το ηφαιστειακό νησί, περίπου είκοσι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Την ώρα της έκρηξης του ηφαιστείου, στις 14:11 (τοπική ώρα, 03:11 ώρα Ελλάδας), πιστεύεται πως ήταν στο νησί Γουάιτ ήταν 50 τουρίστες.

Η ηφαιστειακή τέφρα έφτασε σε ύψος 12.000 ποδών που, σύμφωνα με τις αρχές στη Νέα Ζηλανδία, δεν θεωρείται μεγάλο ύψος αλλά αν κάποιος βρίσκεται κοντά στον κρατήρα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Και μπορεί πλέον η κατάσταση στο ηφαίστειο να είναι πιο ήρεμη αλλά κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται να υπάρξει και δεύτερη έκρηξη μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Εικόνες σοκ από τη Νέα Ζηλανδία

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από τη Νέα Ζηλανδία προκαλούν σοκ και δέος.

Τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί Γουάιτ λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου έχουν καταγράψει τις πρώτες σοκαριστικές στιγμές.

Μέσα σε ένα από τα πλοιάρια που μεταφέρει τουρίστες, κάποιος καταγράφει τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη και ο πανικός είναι διάχυτος. Κάποιος φωνάζει «μπείτε μέσα, μπείτε μέσα» στους τουρίστες για να τους προστατεύσει.

 

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Είχαν προειδοποιήσει!

Πριν από μια εβδομάδα, το GeoNet είχε προειδοποιήσει πως υπήρξαν ενδείξεις πως μπορεί το ηφαίστειο να έμπαινε σε περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητά του και το ενδεχόμενο έκρηξης ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη Νέα Ζηλανδία. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016.

Φέτος μεταφέρθηκε στο νησί αεροπορικώς ένα κοντέινερ 2,4 τόνων που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για τους επισκέπτες σε περίπτωση έκρηξης.

Με πληροφορίες και από stuff.co.nz

 

 
 

    

randomness