Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Νίκη της Δεξιάς στην Ισπανία – Θρίλερ η νέα κυβέρνηση

Περισσότερο ντέρμπι από ό,τι αναμενόταν αποδείχθηκαν οι εκλογές της Ισπανίας, καθώς κανένα στρατόπεδο δεν διασφάλισε την πλειοψηφία των 176 εδρών στη Βουλή. «Φρένο» στην άνοδο της Ακροδεξιάς

Ενα αποτέλεσμα πιο αμφίρροπο από ό,τι ανέμεναν οι δημοσκοπήσεις, με τα δύο στρατόπεδα να εμφανίζονται με σχετικά μικρή διαφορά μεταξύ τους και χωρίς κανένα να διασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ενα αποτέλεσμα το οποίο σφραγίστηκε από τη μεγάλη άνοδο του Λαϊκού Κόμματος που αύξησε κατά πάνω από 60% τις ψήφους και τις έδρες του σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, την αξιοσημείωτα επιτυχημένη επίδοση των μέχρι σήμερα κυβερνώντων Σοσιαλιστών, την εντυπωσιακή ενίσχυση του δικομματισμού που θυμίζει παλαιότερες εποχές, το «φρένο» στην άνοδο της Ακροδεξιάς και ένα θρίλερ αναφορικά με τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Η επιστροφή του δικομματισμού

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας, το Λαϊκό και οι Σοσιαλιστές, δείχνουν να έχουν επιστρέψει δριμύτερα, κλείνοντας την «παρένθεση» της προηγούμενης δεκαετίας. Για του λόγου το αληθές, συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό που πλησιάζει το 64% (έναντι μόλις 48% στη δεύτερη αναμέτρηση του 2019), ενώ αθροιστικά αναμένεται να διαθέτουν περίπου 260 έδρες σε σύνολο 350 στη νέα Βουλή (έναντι 209 στην απερχόμενη).

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής αναμέτρησης συγκαταλέγεται και η προσέλευση στις κάλπες η οποία – αν και το τελικό ποσοστό θα φανεί μόλις συνυπολογιστούν και οι επιστολικές ψήφοι, που έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ – φαίνεται πως αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019. Αντιθέτως, στην Καταλωνία καταγράφηκε σημαντική αύξηση της αποχής, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μειωμένη δύναμη των μεγαλύτερων αυτονομιστικών κομμάτων και κυρίως του ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά), που είδε το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας του να διώκεται και να φυλακίζεται από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Η εικόνα αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές στην ύφεση της «κόντρας» με τη Μαδρίτη αναφορικά με το ζήτημα της ανεξαρτησίας και της διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος, σε αντίθεση με το 2019 που παρέμενε σε φάση όξυνσης – γεγονός που φέρεται ότι έπαιξε ρόλο και για το 15,1% που είχε συγκεντρώσει τότε το Vox.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

 

randomness