Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νορβηγία: Κλείνει το τελευταίο ανθρακωρυχείο στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ το 2023

Η νορβηγική κρατική εταιρεία ανθρακωρυχείων θα κλείσει το τελευταίο ανθρακωρυχείο της στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ το 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα, προκαλώντας την απώλεια 80 θέσεων εργασίας και τερματίζοντας 120 χρόνια εκμετάλλευσης.

Μολονότι το Store Norske Spitsbergen Kullkompani (SNSK) έχει κλείσει τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία στα νησιά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είχε κρατήσει ανοιχτό το μικρότερο, το υπ΄αριθμόν 7, κυρίως για να διασφαλίζει προμήθειες για ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο της περιοχής καθώς και για περιορισμένο όγκο εξαγωγών.

Τα νησιά στην Αρκτική θερμαίνονται γρηγορότερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη, γεγονός που υπογραμμίζει τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για τα εύθραυστα οικοσυστήματα και η Νορβηγία σκοπεύει να μειώσει τις συνολικές εκπομπές της παρότι ταυτόχρονα παραμένει μεγάλος πετρελαιοπαραγωγός και παραγωγός φυσικού αερίου.

Οι βασικές εγκαταστάσεις του Σβάλμπαρντ θα στραφούν προσωρινά στο ντίζελ ως πηγής ενέργειας το 2023 προτού εγκαταστήσουν μια μόνιμη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καταργώντας την ανάγκη για τοπική παροχή άνθρακα, ανακοίνωσε το SNSK.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το Ορυχείο 7 θα αυξήσει την παραγωγή του σε έναν ρυθμό 125.000 τόνων τον χρόνο--από την παρούσα των 90.000 τόνων--εκμεταλλευόμενο τις υψηλές τιμές παγκοσμίως για να ενισχύσει τις εξαγωγές του για τα υπόλοιπα δύο χρόνια.

Σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων βορείως της ευρωπαϊκής ενδοχώρας, το Σβάλμπαρντ λειτουργεί με βάση μια συνθήκη του 1920, η οποία παραχωρεί στη Νορβηγία την εθνική κυριαρχία, αλλά επιτρέπει σε όλα τα υπογράφοντα μέλη να δραστηριοποιούνται εκεί επιχειρηματικά και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς του πόρους.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

Απόψεις

Αθλητικά

Ένα πρωτότυπο δώρο έκανε η εταιρία μεταφορών MCTS στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα χθεσινά (6/12) 27α γενέθλιά του. Όπως ανακοινώθηκε στο twitter της εταιρίας, που είναι...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness