Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νότια Κορέα- Ιαπωνία- Κίνα: Οι ηγέτες τους συμφώνησαν στην «αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου»

Η Σεούλ, το Τόκιο και το Πεκίνο επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους υπέρ της «αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου» και υπέρ της ειρήνης που είναι «προς το κοινό συμφέρον τους» σήμερα, στη διάρκεια τριμερούς συνόδου στην οποία οι ηγέτες των τριών γειτονικών κρατών υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να ενθαρρύνουν τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Η συνάντηση αυτή στη Σεούλ αποτελεί την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής εδώ και πέντε χρόνια μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ, του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Τσιάνγκ και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.

Η Βόρεια Κορέα δεν περιλαμβανόταν επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών, αλλά η επικείμενη εκτόξευση δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία διαθέτει και πυρηνικά όπλα, έφερε το θέμα στη σύνοδο.

Πριν τη συνάντηση η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει την ιαπωνική ακτοφυλακή ότι άνοιξε το λεγόμενο παράθυρο, διάρκειας οκτώ ημερών, για την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου, κάτι που θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα λαμβάνει βοήθεια από τη Μόσχα στον τομέα του διαστήματος, με αντάλλαγμα την παροχή όπλων στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία. Τον Νοέμβριο η Πιονγκγιάνγκ έθεσε για πρώτη φορά με επιτυχία σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Ο Γιουν και ο Κισίντα κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να ακυρώσει την εκτόξευση, η οποία, σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, θα βλάψει «την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» και θα προκαλέσει «την αποφασιστική» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

«Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισαν οι τρεις ηγέτες στην κοινή τους ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι επιθυμούν «να συνεχίσουν τις θετικές προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση» του θέματος.

«Η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο είναι προς το κοινό συμφέρον των τριών χωρών», δήλωσε ο Κισίντα, ενώ ο Λι ζήτησε «από τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω περιπλοκή της κατάστασης», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Η Κίνα είναι η βασική εμπορική εταίρος της Βόρειας Κορέας καθώς και σημαντικός διπλωματικός εταίρος της. Στο παρελθόν έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις δοκιμές όπλων της Πιονγκγιάνγκ και έχει επικρίνει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. 

Ενίσχυση της συνεργασίας

Στην πρώτη αυτή τριμερή σύνοδο κορυφής εδώ και πέντε χρόνια η Σεούλ, το Πεκίνο και το Τόκιο συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασίας του, οργανώνοντας τακτικά τέτοιες συνόδους.

Στον οικονομικό τομέα, οι τρεις χώρες θα ενθαρρύνουν τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και θα προσπαθήσουν «να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις», όπως ανέφεραν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Γιουν επεσήμανε επίσης ότι Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία «αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διαφανές και προβλέψιμο περιβάλλον για το εμπόριο και τις επενδύσεις και να διασφαλίσουν μια ασφαλή αλυσίδα ανεφοδιασμού».

Στη διάρκεια της συνόδου ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από το Τόκιο και τη Σεούλ «να μην μετατρέπουν τα οικονομικά και εμπορικά θέματα σε πολιτικά παιχνίδια ή σε ζητήματα ασφαλείας και να απορρίψουν τον προστατευτισμό καθώς και την αποδέσμευση ή τη διάρρηξη των αλυσίδων ανεφοδιασμού», σύμφωνα με το Xinhua.

Μετά τις συνομιλίες τους οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν με επικεφαλής εταιρειών στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των τριών χωρών.

«Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική διότι πρόκειται για τον μοναδικό τακτικό δίαυλο επικοινωνίας μέσω του οποίου οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας - δύο συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ-μπορούν να συναντηθούν με τον Κινέζο ηγέτη», έγραψε σήμερα, πριν τη διεξαγωγή της συνόδου, στο κύριο άρθρο της η νοτιοκορεατική εφημερίδα Hankyoreh, εκτιμώντας ωστόσο ότι «δεν είναι πιθανό η σύνοδος να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα» στο διπλωματικό πεδίο.

Ο Γιουν, πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 2022, επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ιαπωνία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη, έναντι των αυξανόμενων απειλών της Πιονγκγιάνγκ. Το Τόκιο και η Σεούλ αποτελούν συμμάχους κλειδί των ΗΠΑ στην Ασία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής Ήταν ο φορέας που αναγνώριζε τα πτυχία εξωτερικού, για να αποδώσει κατόπιν επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τους. Το ΔΙΚΑΤΣΑ ήταν ένας...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων