Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ο Ρούμπιο επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια και την κυριαρχία του Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, βρέθηκε στη Ντόχα σήμερα, Τρίτη (16/9) και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει σθεναρά την ασφάλεια του Κατάρ, καθώς η οργή στον αραβικό κόσμο φουντώνει μετά την ισραηλινή επίθεση της περασμένης εβδομάδας εναντίον των διαπραγματευτών της Χαμάς στη χώρα του κόλπου.

Σε μια αστραπιαία στάση στη Ντόχα μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Ρούμπιο συνομίλησε με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι καθώς και με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας του Κόλπου, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ότι «επιβεβαιώσαμε τη διαρκή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ στον τομέα της ασφάλειας και την κοινή μας δέσμευση για μια ασφαλέστερη και πιο σταθερή περιοχή».

Ακόμα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ευχαρίστησε επίσης την ηγεσία του Κατάρ για τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης της χώρας για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα τους».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμι Πίγκοτ, ανέφερε για τις συνομιλίες που διήρκεσαν λιγότερο από μία ώρα ότι «ο υπουργός Ρούμπιο επιβεβαίωσε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ και ευχαρίστησε το Κατάρ για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να φέρει όλους τους ομήρους πίσω στην πατρίδα τους».

Ο Ρούμπιο «επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια και την κυριαρχία του Κατάρ», πρόσθεσε.

O Αμερικανός ΥΠΕΞ αποχώρησε από το Κατάρ αμέσως μετά τις συναντήσεις.

Ο Ρούμπιο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα «ζητήσει από το Κατάρ να συνεχίσει να κάνει ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι «αν υπάρχει κάποια χώρα στον κόσμο που μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η κατάσταση μέσω διαπραγματεύσεων, αυτή είναι το Κατάρ».

Ωστόσο, η έναρξητης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας νωρίς την Τρίτη δεν άφησε περιθώρια για νέες προσπάθειες διαμεσολάβησης. Η επίσκεψη του Ρούμπιο είχε επίσης ως στόχο να καθησυχάσει το Κατάρ, μετά την υπονόμευση των δεσμεύσεων ασφαλείας του βασικού συμμάχου του προς το εμιράτο του Κόλπου από τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο Ρούμπιο προσγειώθηκε στο Κατάρ μια μέρα μετά την καταδίκη του Ισραήλ για τις επιθέσεις από την αραβο-ισλαμική σύνοδο κορυφής στη Ντόχα, με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου των έξι χωρών να καλεί την Ουάσινγκτον να «χρησιμοποιήσει την επιρροή και την εξουσία της» για να συγκρατήσει το Ισραήλ.

Το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στη Μέση Ανατολή, η οποία αποτελεί τη βάση του Κεντρικού Στρατηγείου, της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι υπεύθυνη για την περιοχή.

Με πληροφορίες από AFP

 

Πηγή: ertnews.gr

 

 

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων