Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι Ciudadanos αποφάσισαν να κλείσουν την πόρτα σε συνεργασίες με το ακροδεξιό Vox

Κατά της συνεργασίας με το ακροδεξιό Vox τάχθηκε η εκτελεστική επιτροπή του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, κλίνοντας προς την προνομιακή, όχι όμως και αποκλειστική, συνεργασία με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) στις περιφέρειες, ή τις δημαρχίες, που χρειάζονται συμμαχίες για να διοικηθούν, αλλά συνάμα άφησε ανοικτό κι ένα παράθυρο συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές του PSOE.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τριμερείς κυβερνήσεις όπου υπάρχει το Vox, οι Podemos, ή αυτονομιστές», διακήρυξε ο ΓΓ των Ciudadanos Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου. Ωστόσο, η επιμονή του κόμματός του στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, που περιορίζει τις αυτονομίες, θέτει σαφή όρια και εμπόδια σε μία προοπτική ευρύτερης συνεργασίας.

Ο δεύτερος τη τάξει στους Ciudadanos δήλωσε πως η παράταξή του θα συνεργασθεί αποκλειστικά με το ΡΡ στις αυτόνομες περιφέρειες της Μαδρίτης, της Μούρθιας και της Αραγόνας και στην Καστίλη-Λεόν, χωρίς να υπολογίζει το Vox στις σχετικές συμφωνίες. Μάλιστα, η πιο κεντρώα πτέρυγα του κόμματος υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η όποια συνεργασία με το Σοσιαλιστικό PSOE.

Ωστόσο, στις τρείς πρώτες περιφέρειες, τα δύο δεξιά κόμματα δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμη την έξωθεν υποστήριξη των ψήφων της ακροδεξιάς παράταξης. Στο σημείο αυτό, ο Βιλιέγας τόνισε πως το κόμμα του ρητά δεν επιθυμεί τη συμμετοχή σε μία τρικομματική κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει και την ακροδεξιά, όμως έθεσε προ των ευθυνών του το Vox, υποστηρίζοντας πως εάν δεν στηρίξει με τις ψήφους του τις τοπικές αυτές κυβερνήσεις των δύο κομμάτων θα είναι υπεύθυνο για την παράδοσή τους στην Αριστερά.

Πηγή: El Pais, El Publico