Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Παγωμένα τα νερά στα ελληνοτουρκικά, μετά τη νέα πρόκληση Ερντογάν

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Κύπρο επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται το διάλογο με την Ελλάδα, ο οποίος ως εκ τούτου δεν προχωρά επί της ουσίας.

Αν και την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε τελικά ιδιωτικά με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της ανεπίσημης επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας (και άρα και η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) παραμένει στον αέρα.

Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι το ΑΣΣ δεν έχει ακυρωθεί οριστικά και πως Γεραπετρίτης- Φιντάν θα συζητήσουν ημερομηνία διεξαγωγής του κατά τη συνάντηση τους στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια στα μέσα Μαΐου.

Αλλά στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές μόνο τυπικά θέλουν να συνεχίζουν το διάλογο χάριν του “καλού κλίματος”. Ενώ στα ουσιαστικά θέματα είναι σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος όσο η Τουρκία επιμένει στις αναθεωρητικές της θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε το Σάββατο τα κατεχόμενα της Κύπρου και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: “Εάν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα”. 

ιπλωματικές πηγές απάντησαν πως κάθε προσπάθεια για δημιουργία τετελεσμένων στην Κύπρο αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την υπονόμευση των προσπαθειών επανέναρξης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από τον Ερντογάν και την μεθοδική προσπάθεια διχοτόμησης της Κύπρου. Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε “παραμύθι για λίγους” το αφήγημα της κυβέρνησης για ήρεμα νερά στο Αιγαίο. 

Τα ντέρτια της Τουρκίας με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Ο Φιντάν σημειωτέον ότι πριν από δέκα περίπου ημέρες είχε διαμηνύσει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει “κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Έδειξε έτσι για άλλη μία φορά την ενόχληση της Άγκυρας κυρίως για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας. Η Τουρκία υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάθεση του ΘΧΣ έκανε λόγο για “μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της”, σχέδια τα οποία υποστήριξε ότι είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Ο ΘΧΣ υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά καταγράφει τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αποτελεί μισό βήμα προς την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Με το ΘΧΣ η Ελλάδα διατηρεί και το δικαίωμα της να επεκτείνει μελλοντικά τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Και κυρίως ο χάρτης χαράσσει πλήρη επήρεια του Καστελλόριζου και μέση γραμμή με την ΑΟΖ της Κύπρου. Γεγονός που έχει ενοχλήσει φυσικά ιδιαίτερα την Τουρκία.

Βέβαια εάν τελικά η χώρα μας δεν κατοχυρώσει την ΑΟΖ και με τον τρόπο που προβλέπει ο ΟΗΕ, δεν θα έχει επιτύχει τίποτε επί της ουσίας. Σημειωτέον ότι και για να πάει η Ελλάδα σε μία διαπραγμάτευση με την Τουρκία, θα έπρεπε πρώτα να ανακηρύξει ΑΟΖ στον ΟΗΕ, για να αποφύγει παράλογες διεκδικήσεις από την άλλη πλευρά.

Η Χάγη όμως είναι πολύ μακριά, όπως έχει άλλωστε πολλάκις δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θέλει να κρατάει ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, αποφεύγοντας έστω την καθημερινή ένταση στο πεδίο.

Ο διπλωματικός πόλεμος και για την ευρωπαϊκή άμυνα

Στο διπλωματικό επίπεδο όμως, συνεχίζεται ένας “ακήρυχτος πόλεμος” Ελλάδας- Τουρκίας, με την Άγκυρα να ποντάρει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να συνεχίζει τα παζάρια για ένταξη της στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ και άρα στο πακέτο των 100 δισ ευρώ για την άμυνα.

Το σενάριο η Τουρκία να αποκτήσει μία προνομιακή ειδική σχέση με την ΕΕ στο αμυντικό επίπεδο είναι καταστροφικό για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Και αυτό καθώς θα είχε όλα τα προνόμια χωρίς καμία από τις υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της εδαφικής κυριότητας των κρατών μελών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τους κινδύνους από την ένταξη της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ. Όμως σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτευουσες και κυρίως στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη πως η Τουρκία, η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ευρωπαϊκή άμυνα. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εστιάζουν άλλωστε τον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ προς τη Ρωσία, με την οποία η Τουρκία διατηρεί πάντως μία άσπονδη φιλία.

Η Αγκυρα από την πλευρά της προσβλέπει στη νέα γερμανική κυβέρνηση του Φριντριχ Μέρτς για να πάρει τα Eurofighter και μαζί με αυτά τους πυραύλους Meteor. Και ταυτόχρονα με κινήσεις όπως η συμφωνία της Baykar, που ανήκει στον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ιταλική Leonardo για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την Ιταλία ως “Δούρειο Ιππο” για να μπει στην άμυνα της ΕΕ.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness