Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

            

Προεδρικές εκλογές σε Ονδούρα και Χιλή- Τα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ονδούρα δείχνουν πως η υποψήφια της αντιπολίτευσης, η Σιομάρα Κάστρο, έχει πάρει καθαρό προβάδισμα έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, του Νάσρι Ασφούρα, δημάρχου της πρωτεύουσας.

Κατά τους αριθμούς που ανακοίνωσε η εθνική εκλογική επιτροπή (CNE), η κυρία Κάστρο, υποψήφια του κόμματος LIBRE, εξασφαλίζει το 53,4% έναντι 34% του κ. Ασφούρα, υποψηφίου του Εθνικού Κόμματος (PN), με το 16% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Η συμμετοχή ήταν «μαζική», ανέφερε νωρίτερα η CNE, στοιχείο που ενίσχυσε τις ελπίδες της αντιπολίτευσης. Δικαίωμα ψήφου είχαν 5,2 εκατομμύρια πολίτες.

Οι αρχές κινητοποίησαν 42.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς για να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας. Η ψηφοφορία διεξήχθη σε κλίμα ανήσυχης ηρεμίας.

Χιλή: Ο υποψήφιος της αριστεράς μπροστά ενόψει του β΄ γύρου της 19ης Δεκεμβρίου

Ο υποψήφιος της αριστεράς για την προεδρία της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, προηγείται με διαφορά έναντι του υποψήφιου της άκρας δεξιάς, του Χοσέ Αντόνιο Καστ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που θα διεξαχθεί τη 19η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από την 23η ως την 26η Νοεμβρίου, ο κ. Μπόριτς, άλλοτε ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, πρώην βουλευτής, 35 ετών, υποψήφιος της συμμαχίας της αριστεράς «Apruebo dignidad» («Εγκρίνω την αξιοπρέπεια»), οδεύει να κερδίσει τον δεύτερο γύρο με το 53,9%. Ο κ. Καστ, πρώην βουλευτής, δικηγόρος, 55 ετών, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (άκρα δεξιά), συγκεντρώνει από την πλευρά του το 31,2% των προθέσεων ψήφου.

Η έρευνα του ινστιτούτου Activa Research έγινε μέσω διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.518 πιθανών ψηφοφόρων. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ∓ 2,5%.

Ο κ. Καστ, που δηλώνει πως θαυμάζει τον βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ υπερασπίζεται τη νεοφιλελεύθερη «οικονομική κληρονομιά» της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), επικράτησε στον πρώτο γύρο, αλλά δεν εξασφάλισε το 50% συν μια ψήφο που απαιτείτο για να κερδίσει κατευθείαν. Συγκέντρωσε περί το 28%.

Ο κ. Μπόριτς έλαβε περί το 26%. Θεωρείται πως θα χρειαστεί να διευρύνει την εκλογική του βάση -προσελκύει περισσότερο τη νεολαία και τους κατοίκους των αστικών κέντρων- για να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο.

Τα οράματα των δύο υποψηφίων για το μέλλον της χώρας που κατατάσσεται πρώτη στον πλανήτη ως προς την παραγωγή του χαλκού δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 9,8% δεν έχει αποφασίσει ακόμη, ενώ το 4,9% δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους. «Ο κόσμος που ψήφισε άλλους υποψήφιους, εκτός από τους Καστ και Μπόριτς, ακόμη ζυγίζει τις επιλογές του», εκτίμησε η Βικτόρια Λεόν, αναλύτρια της Activa Research, μιλώντας στο CNN της Χιλής.

Γενικότερα, οι θετικές γνώμες είναι θεαματικά περισσότερες για τον κ. Μπόριτς (40,4%) από ό,τι για τον κ. Καστ (24,5%), σύμφωνα με την έρευνα.

Σημαντικός άγνωστος X της εκλογικής εξίσωσης είναι το τι θα επιλέξουν οι υποστηρικτές του φιλελεύθερου Φράνκο Παρίσι, που αναδείχθηκε απρόσμενα τρίτος στον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας σχεδόν 14% των ψήφων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Το μήνυμα που μεταφέρουν από τις περιοδείες τους οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι των συνδυασμών που μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ότι στη Περιφέρεια...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων