Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Συνεχίζουν την ανταλλαγή πυρών Καμπότζη και Ταϊλάνδη παρά την παρέμβαση Τταμπ

Η κυβέρνηση της Καμπότζης ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο (13/12) πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης δεν έχουν σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη διαφιλονικούμενη περιοχή των συνόρων τους, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως – κατόπιν μεσολάβησής του – οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός.

Οι τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, που προέρχονται από μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με την αποσαφήνιση των συνόρων μήκους 800 χιλιομέτρων που χρονολογείται από την αποικιακή εποχή, έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

 

Κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την αναζωπύρωση της σύγκρουσης.

«Στις 13 Δεκεμβρίου 2025, ο ταϊλανδικός στρατός χρησιμοποίησε δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να ρίξει επτά βόμβες» σε διάφορους στόχους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης σε μία ανάρτηση στο X.

«Τα ταϊλανδικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν έχουν σταματήσει ακόμα τους βομβαρδισμούς», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Ανούτιν Τσαρνβιρακούλ διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου εξαλειφθούν οι απειλές για τη χώρα και τον λαό της, καταγγέλλοντας παραβιάσεις της συμφωνηθείσας εκεχειρίας από την πλευρά της Καμπότζης.

«Η Ταϊλάνδη θα συνεχίσει τις στρατιωτικές ενέργειες έως ότου αισθανθούμε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τη χώρα και τον λαό μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Καμπότζης,

Χθες Παρασκευή, ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social πως η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, τον Ανούτιν Τσαρνβιρακούλ και τον Χουν Μανέτ.

Από τη Δευτέρα μαίνονται οι εχθροπραξίες κατά μήκος των διαφιλονικούμενων συνόρων Ταϊλάνδης-Καμπότζης, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Είχε προηγηθεί πενθήμερη στρατιωτική σύγκρουση τον Ιούλιο, με απολογισμό 43 νεκρούς και περισσότερους από 300.000 εκτοπισμένους.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη μία συνολική ειρηνευτική συμφωνία που θα διευθετούσε τη μακροχρόνια αντιπαράθεση των δύο βασιλείων για την οριοθέτηση των συνόρων που είχαν χαραχτεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πάλαι ποτέ Ινδοκίνας.

Τον Οκτώβριο, ο Τραμπ υποστήριξε μια κοινή δήλωση μεταξύ της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης, προωθώντας νέες εμπορικές συμφωνίες μετά την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, η Ταϊλάνδη ανέστειλε τη συμφωνία τον επόμενο μήνα, μετά τον τραυματισμό Ταϊλανδών στρατιωτών από νάρκες στα σύνορα.

«Η Καμπότζη πάντα ακολουθούσε ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών», ανέφερε ο Χουν Μανέτ σε ανάρτησή του στο Facebook το Σάββατο, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι είχε προτείνει στις ΗΠΑ και τη Μαλαισία να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητές τους στη συλλογή πληροφοριών «για να επαληθεύσουν ποια πλευρά άνοιξε πρώτη πυρ» στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι ο Τραμπ θα συνδέσει τις περαιτέρω εμπορικές συνομιλίες με τη σύγκρουση στα σύνορα, αλλά ότι είχε εγγυηθεί ότι η Ταϊλάνδη θα αποκομίσει «μεγαλύτερα οφέλη από άλλες χώρες».

Ο Ανουτίν διέλυσε το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης την Παρασκευή, μετά από τρεις μήνες στην εξουσία, ανοίγοντας τον δρόμο για γενικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Πηγές: Reuters, AFP