Σύνοδος Κορυφής για την Κριμαία για «διαμεσολάβηση και αποκλιμάκωση»
Ζητώντας μεθόδους «πίεσης στη Ρωσία για αποκλιμάκωση» στην Κριμαία προσέρχονται οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 18 ουκρανών αξιωματούχων -ανάμεσα τους, και του Β.Γιανουκόβιτς.
Νέα συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στη Ρώμη, συνάντηση Κέρι με ευρωπαίους ΥΠΕΞ πριν τη Σύνοδο. «Επίθεση πληροφόρησης» των ΗΠΑ για τις «μυθοπλασίες του Πούτιν», νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντεπιτίθεται η Μόσχα, «δεν βοηθά η στάση των εταίρων μας» λέει ο Λαβρόφ. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο Αρσένι Γιατσένιουκ, μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας. Τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι στο κτίριο της Συνόδου Κορυφής ενώ σε σύντομες δηλώσεις του με τον Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής τόνισε η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία.
Οι βασικότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:
- Η Κριμαία επισπεύδει το δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσία- Μόσχα διάλεξε ήδη η τοπική Βουλή
- Ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Γιανουκόβιτς, τους γιους του και ουκρανούς τέως αξιωματούχους
- Η Ρώμη γίνεται το επίκεντρο των διπλωματικών διαβουλεύσεων, με τους ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας στην Ιταλία για το συνέδριο για τη Λιβύη
- Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εν μέσω διπλωματικού πολέμου με τη Ρωσία, «ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και πίεση για αποκλιμάκωση» ο κοινός παρονομαστής των δηλώσεων των ηγετών
- Συνάντηση Πούτιν με τον αρχηγό του γερμανικού SPD
- Το κλίμα παραμένει τεταμένο στην ανατολική Ουκρανία
- Η Μόσχα προαναγγέλλει «πολιτογράφηση εξπρές» για ρωσόφωνους της πρώην ΕΣΣΔ
- Σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσία προχωρά το ΝΑΤΟ
- Πακέτο 11 δισ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν προς την Ουκρανία
- «Αρχή μίας διαπραγμάτευσης» η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ
- Παραίτηση στον αέρα παρουσιάστριας του ρωσικού RT στις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τη λίστα των Ουκρανών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων. Οι κυρώσεις στοχεύουν, σύμφωνα με την ΕΕ, στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χρημάτων. Ανάμεσά στα πρόσωπα της λίστας βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι δύο γιοι του Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο. Οι «28» καταδικάζουν μεν ομόθυμα με υψηλούς τόνους τη ρωσική κατάληψη της Κριαμίας, αλλά εμφανίζονται διχασμένοι για την επιβολή κυρώσεων. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες χώρες εμφανίζονται διστακτικότερες σε ευρείες κυρώσεις, δεδομένης και της σημαντικής ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.
Κέρι και Λαβρόφ θα συναντηθούν στη Ρώμη, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της Λιβύης. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τζον Κέρι θα συνομιλήσει επίσης στη Ρώμη με τους ΥΠΕΞ Ιταλίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για το θέμα της Ουκρανίας πριν τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αρχηγός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών -του δεύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο- μεταβαίνει την Πέμπτη στη Μόσχα, για προγραμματισμένη επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα. Δεν θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
«28»: Διαμεσολάβηση και πίεση για αποκλιμάκωση
Προσερχόμενοι στη Σύνοδο το μεσημέρι της Πέμπτης, οι ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να αναφερθούν ανοικτά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία αλλά άφησαν -εμμέσως πλην σαφώς- ανοικτό το ενδεχόμενο αναλόγως των παράλληλων εξελίξεων.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι «πρέπει να ασκήσουμε πίεση για να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία και να προχωρήσουμε σε διαμεσολάβηση».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι «πρέπει, πρώτον, να φέρουμε την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, δεύτερον να στηρίξουμε την Ουκρανία και να τρίτον να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία πως όσα έγιναν είναι απαράδεκτα, και περαιτέρω κινήσεις θα είναι ακόμη πιο απαράδεκτες και θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερες επιπτώσεις».
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα εξεταστεί «πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ουκρανία, πώς μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες, όπως μέσω κάποιας ομάδας επαφής». Η έκβαση της Συνόδου θα εξαρτηθεί και από τις διπλωματικές εξελίξεις, είπε η Μέρκελ, δείχνοντας στις παράλληλες διαβουλεύσεις των ΥΠΕΞ στη Ρώμη.