Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τουρκία – Προπηλάκισαν και «τσουβάλιασαν» Αμερικανούς στρατιώτες

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το προσωπικό του πλοίου είχε βγει στη στεριά με άδεια

Θύματα προπηλακισμού έπεσαν Αμερικανοί στρατιώτες, που είχαν βγει με άδεια στην Κωνσταντινούπολη, από Τούρκους εθνικιστές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την παρουσία του αμφίβιου πλοίου διοίκησης «USS Mount Whitney» του αμερικανικού 6ου Στόλου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το προσωπικό του πλοίου είχε βγει στη στεριά με άδεια.

Το περιστατικό συνέβη όταν μέλη της αυτοπροσδιοριζόμενης ως αριστερής εθνικιστικής οργάνωσης «Ένωση Νεολαίας Τουρκίας» (TGB) διαδήλωναν στην παραλία της περιοχής Ζεϊτινμπουρνού, διαμαρτυρόμενα για την παρουσία του αμερικανικού πλοίου στην Τουρκία.

Όταν εντόπισαν μέλη του πληρώματος, τους επιτέθηκαν και τους προπηλάκισαν.

Μετά από το επεισόδιο, μάλιστα, η οργάνωση ανήρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες από το «τσουβάλιασμα» των αμερικανών στρατιωτών, συνοδευόμενες από το εξής μήνυμα:

«Δεν μπορούν να έρχονται με τις ματωμένες μπότες τους για να μολύνουν την πατρίδα μας. Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι οι δολοφόνοι εκατομμυρίων μουσουλμάνων και είναι ο κύριος υποστηρικτής των τρομοκρατών που πυροβολούν τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν θα περάσουν τα σχέδια χάους των ΗΠΑ».

Τα μέλη της ίδιας οργάνωσης, πάντως, είχαν προβεί σε παρόμοια ενέργεια και το 2014, και πάλι εναντίον πληρώματος αμερικανικού πολεμικού – τότε του «USS Ross» – κατά την επιστροφή του από άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα.

H «Ένωση Νεολαίας Τουρκίας» πρόσκειται στο «Κόμμα Πατρίδας» του Ντογού Περίντσεκ, ο οποίος αυτοπορσδιορίζεται στο χώρο της κεμαλικής εθνικιστικής αριστεράς και, πολλές φορές, έχει υποστηρίξει τις πολιτικές τού Ερντογάν.

Βεντέτα από το 2003 το «τσουβάλιασμα»

Σημειώνεται ότι το «τσουβάλιασμα» των Αμερικανών στρατιωτών παραπέμπει στο επεισόδιο που είχε σημειωθεί στις 4 Ιουλίου του 2003, μεταξύ του αμερικανικού στρατού και τούρκων στρατιωτών στην πόλη Σουλεϊμάνιγε του Βορείου Ιράκ.

Τότε, άνδρες του αμερικανικού στρατού και Κούρδοι Πεσμέργκα είχαν πάρει αιχμάλωτους 11 τούρκους στρατιώτες, δένοντας πισθάγκωνα τα χέρια τους και καλύπτοντας το κεφάλι τους με τσουβάλια.

Τελικά, οι Τούρκοι απελευθερώθηκαν, αφού κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν επί 60 ώρες.

Το περιστατικό του 2003 είχε εξοργίσει τότε την Τουρκία, ενώ έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που εντείνεται στη χώρα η αντιαμερικανική ρητορική.

ΠΗΓΗ:IN.GR

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness