Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ζ. Κριβοκάπιτς: Η κυβέρνηση μας είναι δεσμευμένη, το Μαυροβούνιο να αποτελέσει την πρώτη επόμενη χώρα που θα ενταχθεί της Ε.Ε.

«Αυτή η κυβέρνηση (μας) είναι δεσμευμένη στη βούληση, το Μαυροβούνιο να αποτελέσει η πρώτη επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στην Ε.Ε.» τόνισε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ζράβκο Κριβοκάπιτς, στην τελετή εγκατάστασης επίτιμου προξένου του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φιλία των δύο χωρών και τη θέληση για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Μαυροβούνιο, σε πολλούς τομείς, οικονομικό, πολιτιστικό, τουριστικό και ταυτόχρονα εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης του, η χώρα να προχωρήσει προς την Ε.Ε. 

«Η πρόθεση αυτής της Κυβέρνησης είναι να κοιτάξει το μέλλον μας μέσα στην ΕΕ, όπως ήταν και για την Ελλάδα πολλά χρόνια πριν. Και επίσης παρά το γεγονός πως μπορεί γεωγραφικά να ανήκεις στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να τηρείς και κάποια κριτήρια» συνέχισε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και πρόσθεσε:  

«Έτσι λοιπόν αυτή η σημερινή εκδήλωση μας οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα, δεν χρειάζεται κόπος και προσπάθεια για να φτάσεις στην Θεσσαλονίκη, παλιά χρειαζόσουν εβδομάδες. Σήμερα, η τεχνολογία σου επιτρέπει να επικοινωνήσεις με κάποιον χωρίς να είσαι εκεί με φυσική παρουσία. Για αυτό λοιπόν είμαι πεπεισμένος ,πως παρά τη γεωγραφική απόσταση,  θα πετύχουμε και για αυτό είμαι σίγουρος, ότι θα συμφωνήσετε πως το Μαυροβούνιο είναι ένας πολύ όμορφος προορισμός για τους Έλληνες τουρίστες. Αλλά, πάντα λέω πως η οικονομία έρχεται δεύτερη, μετά τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία. Και ξέρω πως σε όλους αυτούς τους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε για να πετύχουμε και να δυναμώσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία μας, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο». 

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το νέο επίτιμο πρόξενο, Βασίλη Αποστολόπουλο, στην τελετή για το άνοιγμα προξενείου σε χώρο εντός του «Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου», αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, ενώ επεσήμανε ότι πρόκειται για το πρώτο προξενείο που ανοίγει πρεσβεία του Μαυροβουνίου στη νεώτερη ιστορία. 
«Αλλά ξέρω και πιστεύω και είμαι σίγουρος πως αυτό το εγχείρημα θα τονώσει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου. Απόδειξη του προηγούμενου είναι η παρουσία σας σήμερα, αλλά και το γεγονός πως οι πραγματικοί φίλοι είναι εκεί όταν τους χρειάζεσαι» είπε ο κ. Κριβοκάπιτς.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος , ενώ παρέστησαν ο υπουργός Γεωργίας του Μαυροβουνίου Αλεξάντερ Στίγιοβιτς,  η πρέσβειρα του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα Άννα Βουκαντίνοβιτς, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο ιδρυτής του Ομίλου «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο», Γιώργος Αποστολόπουλος, κ.α.

Μετά την τελετή στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

 

 

    

randomness