Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ - Αντάρτες άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας), όμως υπάρχουν και αντάρτες που την αψηφούν.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).
Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση η οποία υιοθετεί τη συμφωνία για την διακοπή των εχθροπραξιών και καλεί όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πριν από την ψηφοφορία πως σκοπεύει να συγκαλέσει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα 7η Μαρτίου.
Μπαν Κι-μουν: Η εκεχειρία είναι η "καλύτερη ευκαιρία" για να μειωθεί η βία στη σύγκρουση αυτή
Η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η "καλύτερη ευκαιρία" για να περιοριστεί η βία στη χώρα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός στη Συρία στις 22 Φεβρουαρίου. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα, ώρα Δαμασκού. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία αυτή για την παύση των εχθροπραξιών, χθες βράδυ λίγο πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.
"Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη και ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να περιοριστεί η ωμή βία στη Συρία. Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι η διατύπωση της απόφασης αλλά εάν αυτή θα φέρει πραγματικές αλλαγές επί του πεδίου και θα μειώσει τα δεινά του συριακού λαού για να δημιουργηθεί χώρος και αξιοπιστία για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία για την επανάληψη της πολιτικής διαπραγμάτευσης", αναφέρει ο Μπαν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου και η πρώτη τους φάση αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι η εκεχειρία τηρείται. "Η εκεχειρία είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε ότι είχε και θα έχει ο συριακός λαός κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών ... και η μόνη ελπίδα για κάτι που έχει σχέση με την ειρήνη, τα γεγονότα θα δείξουν", δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας
Η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία θα είναι αδύνατη εάν τρομοκράτες συνεχίσουν να δρουν στη χώρα, προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει την 22η Φεβρουαρίου σε μια συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, η εκεχειρία - η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα - εξαιρεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ακόμη πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως, αλλά προειδοποίησε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν εγγυάται την ειρήνη στη Συρία.
«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας είναι αδύνατη χωρίς την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας εκεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να κοπούν όλες οι δίοδοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στη χώρα.
«Πρέπει να εγκατασταθεί ένας φράκτης στα σύνορα της Συρίας εναντίον των παράνομων ροών από τις οποίες συγκεντρώνεται και ακμάζει το κεφάλαιο των εγκληματιών», επέμεινε ο Γκατίλοφ.
Αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς, αψηφώντας την εκεχειρία
Οργανώσεις ανταρτών που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία), η οποία έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς, δήλωσε πηγή σε μια παραστρατιωτική οργάνωση που δηλώνει πίστη στην κυβέρνηση.
«Οι μαχητές άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των συνοικιών Σέιχ, Ασραφίγια και κουρδικών συνοικιών του Χαλεπιού. Ο βομβαρδισμός έγινε από τη Μπιν Ζίγιαντ», μια περιοχή υπό τον έλεγχο «οργανώσεων που δεν συμφωνούν με την εκεχειρία». Στη Χομς, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αντάρτες «άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού» της Συρίας. Οι βομβαρδισμοί αυτοί άρχισαν «αμέσως μετά τα μεσάνυχτα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι αντάρτες αυτοί ανήκουν στην οργάνωση Λίουα αλ Σουλτάν Μουράντ, η οποία αρνείται να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς μάχεται στο πλευρό του Μέτωπο Υποστήριξης, ανέφερε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
(ΑΠΕ)