Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821- ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944

78η Επέτειος της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου Απελευθέρωσης, στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στην καρδιά της Ελεύθερης Ελλάδας!

Ο φετινός εορτασμός είχε ιδιαίτερη σημασία, εάν αναλογιστούμε ότι κάθε λαός έχει το υπέρτατο δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθεί με κάθε τρόπο σε κάθε εισβολέα στα πάτρια εδάφη!

Φέτος κλείνουν 78 χρόνια από τον Μάιο του 1944, όταν συγκλήθηκε στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στο σχολείο του χωριού, το Εθνικό Συμβούλιο, ένα είδος Βουλής της Ελεύθερης Ελλάδας από την ΠΕΕΑ – Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης. Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου κράτησαν από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944. Στο διάστημα αυτό συζητήθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της «Κυβέρνησης του Βουνού», της πρώτης ελεύθερης κυβέρνησης μέσα στη Γερμανική κατοχή, και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούσαν, στρατιωτικά, αγροτικά και εργατικά ζητήματα, θέματα λαϊκής δικαιοσύνης, αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης, εθνικής οικονομίας και κοινωνικής υγιεινής. Η κορυφαία στιγμή του Εθνικού Συμβουλίου ήταν έγκριση του ιστορικού ψηφίσματος, του καταστατικού χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας. Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασσιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης και εκπρόσωποι φορέων.

Με αφορμή τον εορτασμό της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου Απελευθέρωσης στους Κορυσχάδες δημοσιεύουμε την ομιλία του περιφερειακού συμβούλου Στερεάς Μωυσή Μπερμπέρη.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Τετάρτης 25 Μαΐου.