Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αναδασμός στα... τυφλά ή' Ράβε - Ξήλωνε;

Γράφει ο Σπύρος Αλ. Ρίζος

 

Η Αρχή του κατασκευασμένου τμήματος του Δρόμου Καστρί - Μακρακώμη

 

Αυτές τις ημέρες έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας ο Αναδασμός του πρώην «Δήμου Λιανοκλαδίου» και παράλληλα ως αναγκαίο στοιχείο η πιθανή χάραξη των ορίων του τμήματος του δρόμου «Λαμία – Καρπενήσι», το Σταυρός – Καστρί.

Η παράκαμψη Λιανοκλαδίου μας προέκυψε μετά από την αλλαγή του σχεδίου διέλευσης του Ε65 από το Καστρί. Ως μια σύγχρονη επιλογή.

Οι επιλογές όμως, για το τι τύπος δρόμου θα γίνει, ως προς το πλάτος, λωρίδες κυκλοφορίας, το αν θα περνάει μέσα από το Λιανοκλάδι, όπως είναι ο νυν δρόμος ή θα το παρακάμπτει και από ποιά σημεία θα συνδεθεί με τον Ε65 και το τμήμα Μακρακώμη – Καστρί είναι ερωτήματα για τους αρμόδιους.

Αυτά είναι ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και των υπηρεσιών του (Δ/νση Μελετών), όπως και το αν θα δοθεί σε παραχωρησιούχο με (=Διόδια) ή θα κατασκευαστεί από το κράτος.

Μετά από το δημοσίευμα του “Λαμιακού Τύπου” που έβαζε το θέμα, ότι για να προχωρήσει ο Αναδασμός πρέπει να γίνουν γνωστά τα σημεία διέλευσης του νέου Δρόμου για να μπορούν να γίνουν τα παράλληλα έργα, αποφασίστηκε απο την Περιφέρεια και η πρώτη ενημερωτική σύσκεψη στο Λιανοκλάδι.

Για να μην οδηγηθούμε στο «Ράβε – Ξήλωνε», οργανώθηκε η ενημερωτική σύσκεψη παραγόντων και ενδιαφερόμενων στο Λιανοκλάδι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: οι Αντιπεριφερειάρχες Αθαν. Καρακάντζας, Κων. Αποστολόπουλος, Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, η ανάδοχος μελετητής για τα παράλληλα έργα του αναδασμού Βίκυ Καρακώστα, ο Αντιδήμαρχος Σωτ. Κουτσοβέλης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Λιανοκλαδίου και Στύρφακας κκ Δημήτρης Κυλτσόπουλος Χρήστος Αργύρης, άλλοι τοπικοί παράγοντες και ενδιαφερόμενοι.

Μετά από την ενημερωτική διαδικασία υπήρξαν και ερωτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Ερωτηθείς δε ο κ. Καρακάντζας για την τύχη της χάραξης του δρόμου απάντησε περίπου ως εξής, «εμείς δεν έχουμε ενημέρωση για τον Δρόμο, που είναι εθνικό έργο, θα προχωρήσουμε τον

Αναδασμό και όταν αποφασιστεί η δημιουργία – χάραξη του Δρόμου, όσοι θίγονται θα αποζημιωθούν».

Θα λέγαμε ότι είναι και αυτή μια επιλογή, μια απάντηση, φρονούμε όμως πως δεν είναι η καλύτερη, από ορθολογικής απόψεως γιατί μας οδηγεί στο «Ράβε – Ξήλωνε», και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, από την καταστροφή υποδομών (κτήρια, γεωτρήσεις), μακροπρόθεσμων καλλιεργειών (δένδρα, θερμοκήπια κ.λ.π.) επίσης είναι και η καταστροφή της ψυχικής διάθεσης του επιχειρηματία – Αγρότη – Kτηνοτρόφου για δημιουργία μ΄ αυτή την επιλογή.

Περίμεναν 25 χρόνια οι άνθρωποι από το 1997 που έγινε η προκήρυξη των πέντε αναδασμών για Λιανοκλάδι, Στύρφακα, Λυγαριά, Αμούρι και Ζηλευτό από το Υπουργείο Γεωργίας και τώρα θα ζουν πάλι με την έγνοια, ότι αύριο μπορεί ο Δρόμος να κόψει το κτήμα στη μέση ή να του καταστρέψει τις υποδομές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθαν. Καρακάντζας εκεί έδωσε μια «απάντηση» σωστή ή λάθος και συνέχισε όπως είχε ανακοινωθεί απ' ότι μάθαμε τις συσκέψεις, πήγε και στα Στύρφακα.

Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τα άλλα αντιπροσωπευτικά όργανα της Δημοκρατίας και του Κράτους από τις ευθύνες τους, για αναζήτηση σωστής λύσης.

Πιστεύουμε πως η Περιφέρεια έστω και τώρα πρέπει να κάνει μια μικρή παύση (ένα έως δύο μήνες) να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να μπορεί να βγει η απόφαση – απάντηση από που θα περάσει ο δρόμος και μετά να προχωρήσει ο Αναδασμός.

Εκτός από τους ενδιαφερόμενους πολίτες – ιδιοκτήτες στους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας υπάρχουν και οι εκπρόσωποι βουλευτές και Δήμαρχοι, μήπως πρέπει και αυτοί να αναλάβουν πιο έντονη δραστηριότητα γι' αυτό το θέμα; Δεν μπορεί να σφυρίζουν αδιάφορα είναι και αυτό στα καθήκοντά τους.

Ο βουλευτής κ. Γιαν. Σαρακιώτης έκανε ερώτηση στη Βουλή στον αρμόδιο υπουργό για τον αναδασμό.

Μήπως πρέπει να συμπληρωθεί η ερώτηση και για την χάραξη του Δρόμου;

Από την επικοινωνία που είχαμε με διάφορους ενδιαφερόμενους και γνώστες του θέματος διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι η μεγάλη καθυστέρηση των 25 ετών έχει δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις από τον αρχικό στόχο του Αναδασμού.

Δηλαδή:

•    Κάποιοι προτείνουν ακύρωση του διαγωνισμού για τα έργα του Αναδασμού και να γίνει νέα προκήρυξη επικαιροποιημένη με τα νέα στοιχεία ( π.χ. Ε65, Σιδηροδρομική Γραμμή, ο Δρόμος «Λαμία – Καρπενήσι», οι αλλαγές χρήσης των Αγροτεμαχίων, όπως Δενδροκαλλιέργειες, Κτήρια, Γεωτρήσεις κ.λ.π.

•    Για το Αμούρι ακούσαμε πως οι ιδιοκτήτες έχουν μεταφέρει τις ιδιοκτησίες τους με βάση τα σχέδια της μελέτης του Αναδασμού αλλά η διανομή δεν έχει προχωρήσει επίσημα σε συμβόλαια διότι δεν έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους. Άλλο ένα θέμα προς διερεύνηση και επίλυση.

•    Κάποιοι δε, δεν θέλουν πλέον τον αναδασμό διότι έχουν προχωρήσει από μόνοι τους με αγοραπωλησίες – ανταλλαγές και συγκέντρωσαν τις ιδιοκτησίες τους σε μια η δυο τοποθεσίες δηλαδή έκαναν από μόνοι τους αναδασμό οπότε τώρα φοβούνται ότι μπορεί να γίνει και καμιά ζημιά.

Αυτά συμβαίνουν όταν οι «Μαυρογιαλούροι» ευδοκιμούν στον τόπο και μετά ρωτάμε γιατί ο τόπος «πάει κατά διαόλου»

Διότι για τον Αναδασμό ξεκίνησε η συζήτηση από την εποχή του Σημίτη και καταλήξαμε στο «Δίλημμα – Αδιέξοδο» του Δρόμου ο οποίος συζητείται από την εποχή του μακαρίτη Παύλου Μπακογιάννη!

Οι φίλοι μας οι μηχανικοί και το ΤΕΕ τι λένε, έχουν άποψη για την διαδικασία και την σωστή μέθοδο;

Συμπολίτες.

Κυρίες και Κύριοι, η χώρα μας εδώ και (15) δεκαπέντε χρόνια περνάει κρίση οικονομική σε διάφορες εκδοχές, πρέπει και οι Πολίτες και οι Άρχοντες να γίνουν πιο συνετοί στα λόγια και στα έργα.

Ίσως έτσι κάποια μέρα να δούμε και το Δρόμο και τον Αναδασμό.

Περιβόλι με Ροδακινιές μεταξύ Στύρφακα και Λιανοκλαδίου

 

 

 

Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου ☛Η Δήλωση της εβδομάδας που πέρασε:«Η Γερμανία έχει περίπου το ένα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσωπεύουμε περίπου το...
randomness